Γερμανός Αντικαγκελάριος Κατά ΗΠΑ: Μας Πωλούν το Φυσικό Αέριο σε «Αστρονομικές Τιμές»

Γερμανός Αντικαγκελάριος Κατά ΗΠΑ: Μας Πωλούν το Φυσικό Αέριο σε «Αστρονομικές Τιμές»
energia.gr
Τετ, 5 Οκτωβρίου 2022 - 18:59

Οι ΗΠΑ και άλλες "φιλικές χώρες" πωλούν στην Ευρώπη το φυσικό τους αέριο σε αστρονομικές τιμές, εκμεταλλευόμενες τη δύσκολη κατάσταση της ηπείρου λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τόνισε την Τετάρτη ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ

"Ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και φιλικές, πετυχαίνουν ορισμένες φορές αστρονομικές τιμές για το αέριο που μας πωλούν. Φυσικά, το γεγονός αυτό φέρνει προβλήματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε", τόνισε ο Νο2 της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην τοπική γερμανική εφημερίδα NOZ, σε συνέντευξή του. Κάλεσε σε περισσότερη αλληλεγγύη από τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για αρωγή προς τους ενεργειακά πιεσμένους συμμάχους τους στην Ευρώπη.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν μαζί μας όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν και τα εθνικά αποθέματα αργού στην Ευρώπη άρχισαν να απελευθερώνονται. Νομίζω ότι μία ανάλογη αλληλεγγύη θα ήταν καλή για τον περιορισμό του ύψους της τιμής του φυσικού αερίου", τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Ο Χάμπεκ, προερχόμενος από τους οικολόγους "Πράσινους", δεύτερο σε μέγεθος κυβερνητικό εταίρο της τρικομματικής κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει και η ίδια να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πεδίο του φυσικού αερίου.

Το κρατικό μεγαθήριο φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom έχει περιορίσει δραστικά τις προμήθειες προς το μπλοκ των 27 τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των διεθνών κυρώσεων και της πρόθεσης της Μόσχας να τιμωρήσει την Ευρώπη για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ο Ρ. Χάμπερ σημείωσε ότι η ΕΕ "πρέπει να κάνει χρήση της ισχύος της στην αγορά και να ενορχηστρώσει έξυπνες και συγχρονισμένες αγορές από πλευράς των κρατών-μελών της, ώστε τα διάφορα κράτη να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους για φορτία, εκτινάσσοντας έτσι τις διεθνείς τιμές".

Η ισχύς αυτή είναι "τεράστια", απλώς πρέπει να χρησιμοποιήθεί, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

(capital.gr)