Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων αποτελεί, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κοινό φορτιστή λειτουργίας σε όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές από το 2024

Με συντριπτική πλειοψηφία 602 ψήφων υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για έναν ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Από το φθινόπωρο του 2024, όλοι οι Ευρωπαίοι θα χρειάζονται μόνο έναν φορτιστή USB τύπου-C για να φορτίζουν όλες τις μικρές συσκευές. Το 2026, ο ίδιος φορτιστής θα γίνει κανόνας και για τους φορητούς υπολογιστές.

H κ. Σπυράκη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση για ενιαίο φορτιστή μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο κανονισμός για τα βιώσιμα προϊόντα, όπως τόνισε η κ. Σπυράκη, η οποία είναι η αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής ΙTRE, δημιουργεί το πεδίο για την παραγωγή και την πώληση, κυρίως βιώσιμων προϊόντων, που θα επισκευάζονται, θα επαναχρησιμοποιούνται και θα ανακυκλώνονται.

Η ενθάρρυνση των καταναλωτών να κάνουν βιώσιμες επιλογές και να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα θεωρείται θέμα μεγάλης σημασίας για την ΕΕ, καθώς οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με την απόφαση για τον ενιαίο φορτιστή αντιμετωπίζουμε και τους 11.000 τόνους των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που παράγουν οι διαφορετικοί φορτιστές. Το μέλλον είναι βιώσιμο, αρκεί να μη χρειαστούμε άλλα 15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί», κατέληξε η ευρωβουλευτής.