Κρεμλίνο: «Η Ρωσία Πρέπει να Συμμετάσχει στις Έρευνες για τις Εκρήξεις στους Αγωγούς Nord Stream 1 και 2»

Κρεμλίνο: «Η Ρωσία Πρέπει να Συμμετάσχει στις Έρευνες για τις Εκρήξεις στους Αγωγούς Nord Stream 1 και 2»
energia.gr
Τετ, 5 Οκτωβρίου 2022 - 17:04

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος των ερευνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα. Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνα τα χθεσινά σχόλια αξιωματούχου του Πενταγώνου ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό εξοπλισμό που έχει λάβει προκειμένου να πλήξει στόχους στην Κριμαία

Σε βιντεοκλήση με τους δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχόλια της Λόρα Κούπερ, υφυπουργού αρμόδιας για Ρωσικές, Ουκρανικές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, χθες, Τρίτη, ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ προκειμένου να πλήξει στόχους στην Κριμαία, είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα» και «απόδειξη της άμεσης ανάμιξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος των ερευνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

 Σχετικά με το θέμα του Nord Stream και τη διερεύνηση των αιτίων των εκρήξεων, δήλωσε ότι «μέχρι τώρα, από εκείνες τις συνεντεύξεις Τύπου που έλαβαν χώρα στη Δανία και στη Σουηδία, ακούσαμε ανησυχητικές δηλώσεις πως οποιαδήποτε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά αποκλείεται».

«Εμείς, προφανώς, θα περιμένουμε για κάποια διευκρίνιση για αυτό καθώς πιστεύουμε πως, αναμφίβολα, η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στην εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί ζημιές και στην έρευνα του τι συνέβη θα πρέπει να είναι υποχρεωτική», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ λένε πως η επίθεση στους δύο αγωγούς Nord Stream ήταν μια πράξη δολιοφθοράς.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους, κατηγορίες που απέρριψε η Ουάσινγκτον. Η Ρωσία απορρίπτει από την πλευρά της τις «ανόητες» όπως τις αποκάλεσε θεωρίες στη Δύση ότι προκάλεσε εκείνη τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

Οι διαχειριστές των δύο αγωγών Ρωσίας-Γερμανίας δήλωσαν πως δεν μπορούν προς το παρόν να επιθεωρήσουν τα τμήματα των αγωγών που έχουν υποστεί ζημιές λόγω περιορισμών που επιβάλλουν οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας, στα χωρικά ύδατα των οποίων συνέβησαν οι εκρήξεις και οι διαρροές.

Η διαχειρίστρια εταιρία Nord Stream 2 AG, με έδρα την Ελβετία, δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα εξετάσει την κατάσταση των αγωγών μόλις ολοκληρωθεί μια αστυνομική έρευνα «στον τόπο του εγκλήματος» και αρθεί ο αποκλεισμός.

Αργότερα χθες, η Nord Stream AG, διαχειρίστρια του παλαιότερου αγωγού Nord Stream 1, δήλωσε πως ενημερώθηκε από τις αρχές της Δανίας ότι η παραλαβή των απαραίτητων αδειών προκειμένου να διενεργηθεί μια επιθεώρηση μπορεί να πάρει πάνω από 20 εργάσιμες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην ενσωμάτωση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία και τις στρατιωτικές υποχωρήσεις, λέγοντας πως η Μόσχα θα συνεχίσει με τα σχέδια προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

«Θα είναι με τη Ρωσία για πάντα και θα επιστραφούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούιτιν επισημοποίησε σήμερα την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες που συρρίκνωσαν το μέγεθος του κατειλημμένου εδάφους που ελέγχει η Μόσχα.

Νωρίτερα, ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους αυτονομιστικής διοίκησης στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, δήλωσε πως το μέτωπο γύρω από την πόλη Λιμάν, την οποία ανακατέλαβε η Ουκρανία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, «σταθεροποιείται», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα επίσης με το RIA, ο Πουσίλιν είπε πως ρωσικές μονάδες ενισχύουν και πάλι τις αμυντικές γραμμές κοντά στη Λιμάν.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες που αφορούν το μέτωπο του πολέμου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στην περιοχή της Ουκρανίας Χερσώνα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή ανασυντάσσονται για μια αντεπίθεση, μετέδωσε το RIA.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το RIA, πως οι ρωσικές δυνάμεις «ανασυντάσσονται προκειμένου να συγκεντρώσουν τη δύναμή τους και να επιφέρουν ένα ανταποδοτικό χτύπημα».