Ξαφνική πτώση της πίεσης καταγράφηκε στον «ξεχασμένο» αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 κατά τη διάρκεια της νύχτας, με εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρροής και τις αρχές της Γερμανίας να προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη, όπως μεταδίδει το Reuters

Όπως μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της νύχτας η πίεση στον υποθαλάσσιο αγωγό έπεσε απότομα από 300 σε 7 bar με τη διαχειρίστρια εταιρεία, που έχει έδρα την Ελβετία και έχει εκκαθαριστεί νομικά, να ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση διαρροής αυτή αποκλείεται να εντοπίζεται στο Λούμπμιν της βόρειας Γερμανίας, όπου ο αγωγός εξέρχεται στη ξηρά, καθώς αν κάτι τέτοιο συνέβαινε «θα το είχατε ακούσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγός, ο οποίος προοριζόταν να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και είχε γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον «πάγωσε» λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντισταθεί στις ρωσικές εκκλήσεις να επιτρέψουν τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, εν μέσω της κλιμακούμενης ενεργειακής αντιπαράθεσης μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες αρχές προκειμένου να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα σχετικά με τις αιτίες και τα ακριβή γεγονότα», ανέφερε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Η Gazprom παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό στον φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 2.