H Σουηδική Eolus Vind Μελετά την Κατασκευή Δύο Υπεράκτιων Αιολικών 3,5 GW στα Ανοιχτά της Φιλανδίας

H Σουηδική Eolus Vind Μελετά την Κατασκευή Δύο Υπεράκτιων Αιολικών 3,5 GW στα Ανοιχτά της Φιλανδίας
energia.gr
Δευ, 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:17

H Σουηδική εταιρεία Eolus Vind εξετάζει τις προϋποθέσεις για την κατασκευή δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Βοθνικό Πέλαγος (Bothnian Sea), στη Φινλανδία. Η Eolus έχει ζητήσει την άδεια από τη φινλανδική κυβέρνηση για να διερευνήσει τους όρους σχετικά με τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Φινλανδίας.

 

Η άδεια για την έρευνα αναμένεται εντός του επόμενου έτους. Η μία από τις θαλάσσιες περιοχές βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από την ακτή στα ανοιχτά του Pori και η άλλη 30 χιλιόμετρα από την ακτή της Merikarvia.

Η συνολική ισχύς των δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι 3,5 GW, που σημαίνει 14-16 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το φινλανδικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Το 2021, στη Φινλανδία παρήχθησαν 8,1 TWh ηλεκτρικής ενέργειας με αιολική ενέργεια.

Η δυναμικότητα του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Wellamo που σχεδιάστηκε στο Pori, εκτιμάται ότι θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 2 GW. Η χωρητικότητα του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Tuulia που σχεδιάζεται για την περιοχή ανοιχτά της Merikarvia θα είναι 1,5 GW.