Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να κρατικοποιήσει την εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Sefe, προηγουμένως Gazprom Germania, για να την προστατεύσει από τη χρεοκοπία, σύμφωνα με το Spiegel Online, το οποίο δεν ανέφερε τις πηγές του

Οπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι οι συνομιλίες για το μέλλον της Sefe βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Sefe δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κίνηση, εάν επιβεβαιωθεί, έρχεται αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να κρατικοποιήσει τη Uniper, την μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς προσπαθεί να σταματήσει μια ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Η πρώην Gazprom Germania τελούσε υπό ομοσπονδιακή διαχείριση από τον Απρίλιο, για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στη Γερμανία. Με περιουσιακά στοιχεία και θυγατρικές στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία και εκτός Ευρώπης, οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και τον εφοδιασμό της βιομηχανίας και των νοικοκυριών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια κρατικοποίηση είναι πιθανή, αλλά λένε ότι μπορεί να πάρει εβδομάδες.

Με την κρατικοποίηση της Uniper, η Γερμανία ρίχνει ήδη τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ στους τρεις μεγαλύτερους Ρώσους εισαγωγείς φυσικού αερίου της -τη Uniper, τη Sefe και το τμήμα VNG της EnBW. Τα βήματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής απάντησης στη χειμερινή κρίση.

(από euro2day.gr)