Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Store επιβεβαίωσε, μιλώντας, στην « Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης» (New York Climate Week), χθες Τετάρτη, ότι η σκανδιναβική χώρα θα προμηθεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με υπεράκτια αιολική ενέργεια για να βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων που έχουν θέσει και η πολιτεία της Νέας Υόρκης αλλά και οι ΗΠΑ, γενικότερα

Σύμφωνα με το Store, σχεδόν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν από την πρωτοβουλία Norwegian Equinor για την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας του μπορεί να προσφέρει τεχνολογία και λύσεις «που προωθούν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση» και θα συμβάλουν στην επίτευξη «φιλόδοξων» κλιματικών στόχων. Τόνισε, επίσης, ότι η ενεργειακή κρίση προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που είναι τρομερές και φαίνονται σχεδόν αδύνατο να επιλυθούν», πρόσθεσε ο Store.

Όπως υπογράμμισε, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν με ραγδαίο ρυθμό και ζήτησε να αναπτυχθεί ένα νέο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μέσα σε λίγες δεκαετίες. «Ταυτόχρονα, θα πλοηγηθούμε στα δύσκολα χρόνια που έρχονται καθώς η Ευρώπη απομακρύνεται από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο Store.

Ας σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας επενδυτικό σχέδιο με στόχο την εκχώρηση θαλάσσιων περιοχών για την ανάπτυξη 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2040 – ποσότητα ίση με την τρέχουσα ενεργειακή κατανάλωση της χώρας. Οι πρώτες παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2026.