Ο Πούτιν Προειδοποιεί Ανοιχτά για Πυρηνικά και οι Ρώσοι Εγκαταλείπουν τη Χώρα μετά την Μερική Επιστράτευση

Ο Πούτιν Προειδοποιεί Ανοιχτά για Πυρηνικά και οι Ρώσοι Εγκαταλείπουν τη Χώρα μετά την Μερική Επιστράτευση
energia.gr
Πεμ, 22 Σεπτεμβρίου 2022 - 09:17

Τα πράγματα δεν πάνε στην Ουκρανία όπως θα ήθελε το Κρεμλίνο και ο Βλ. Πούτιν στο χθεσινό διαγγελμά του έκανε σαφές ότι η Ρωσία δεν θα φύγει ηττημένη από εκεί.  Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τη Δύση με αδιαμφισβήτητους όρους - «αυτό δεν είναι μπλόφα» - ότι μια προσπάθεια αποδυνάμωσης ή ήττας της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει τη χρήση πυρηνικών. Ανήγγειλε επίσης

μια μερική επιστράτευση για να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους στο στρατό. Οπως ήταν αναμενόμενο χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Ρωσία βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν την αποδοκιμασία τους για την ακολουθούμενη πολιτική. Τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι από 38 πόλεις συνελήφθησαν, σύμφωνα με την OVD-Info, μια υπηρεσία παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει τη δραστηριότητα της αστυνομίας. Η διαμαρτυρία ποινικοποιείται ουσιαστικά στη Ρωσία, όπου πριν από αυτήν την εβδομάδα σχεδόν 16.500 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση για αντιπολεμική δραστηριότητα, ανέφερε η οργάνωση.

Την ίδια ώρα, αρνητικοί στη λογική της υποχρεωτικής στράτευσης, άνδρες ιδίως νεαρής ηλικίας εγκαταλείπουν από χθες και με κάθε μέσο τη Ρωσία. Η υψηλή ζήτηση για ένα εισιτήριο είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μυθώδη ποσά για μια θέση στις χθεσινές πτήσεις, από ξένες αεροπορικές ετιαρείες, καθώς οι ρωσικές δεν πωλούν εισιτήρια σε Ρώσους άνδρες ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Παράλληλα ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν από ΙΧ και πεζούς και στα σύνορα με τη Γεωργία, όπου περνούν χιλιάδες νέοι Ρώσοι τις τελευταίες ώρες.  

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατηγόρησε τον Πούτιν, ότι επιδιώκει να σβήσει την Ουκρανία και τον λαό της και ότι ωθεί τον κόσμο πίσω προς την πυρηνική αντιπαράθεση και υποσχέθηκε να «σταθεί αλληλέγγυος» με την Ουκρανία. «Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί», είπε, «και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».