Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση, μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στο διάγγελμά του που αναμενόταν από χθες το βράδυ, είπε ότι η μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Διαβεβαίωσε, δε, όσους επιστρατευτούν ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».

Ο Βλ. Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία και έκανε λόγο για "υπεράσπιση των εδαφών της Ρωσίας",  ξεκαθαρίζοντας ότι «στηρίζει» την απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε χθες Τρίτη σε Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε πιθανή χρήση πυρηνικών τονίζοντας  πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».

Ακολουθώντας μοντέλο Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος ξεδιπλώνει ένα σχέδιο προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών -κυρίως στα βορειοανατολικά- που διεκδικεί με ένταση από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, (μετά και την ολοκλήρωση ενός εξαμήνου στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς θεαματικά αποτελέσματα) όπως ακριβώς έπραξε το 2014, με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας.