Μελέτη της Οξφόρδης Διαπιστώνει ότι η Ταχεία Απανθρακοποίηση θα Εξοικονομήσει Παγκοσμίως $12 τρισ.,

Μελέτη της Οξφόρδης Διαπιστώνει ότι η Ταχεία Απανθρακοποίηση  θα Εξοικονομήσει Παγκοσμίως $12 τρισ.,
Πεμ, 15 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:42

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο είναι δυνατή η πλήρης απαλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος από τις εκπομπές άνθρακα μέσα σε λίγες δεκαετίες, αλλά θα είναι κερδοφόρα και θα εξοικονομήσει στον κόσμο τουλάχιστον 12 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν φτάσει τον στόχο μέχρι το 2050. Η νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε

στο περιοδικό Joule, περιλαμβάνει ένα σενάριο «ταχείας μετάβασης» που αυξάνει τις επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα και πράσινο υδρογόνο.

Σημειώνει ότι η συζήτηση γύρω από το κόστος της μετάβασης στην ενέργεια μηδενικού άνθρακα, λόγω του βυθισμένου κόστους των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης, καθώς και του αυξανόμενου κόστους των ορυκτών καυσίμων.

«Η επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον το καλύτερο στοίχημα, όχι μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για το ενεργειακό κόστος», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Rupert Way, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Smith School of Enterprise and the Environment.

Η μελέτη ανέλυσε χιλιάδες σενάρια κόστους μετάβασης που παράγονται από μεγάλα ενεργειακά μοντέλα και χρησιμοποίησε δεδομένα για 45 χρόνια κόστους ηλιακής ενέργειας, 37 χρόνια κόστος αιολικής ενέργειας και 25 χρόνια αποθήκευσης μπαταρίας.