Σε μόνιμο φαινόμενο εξελίσσεται ο πανικός στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης με την τιμή της μεγαβατώρας να ξεπερνά χθες τα 300 ευρώ. Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF έφτασε χθες, Τετάρτη, τα 301,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να κλείσει, τελικά, στα 290 ευρώ. Αλλά και σήμερα η τιμή του αερίου στις έφτασε στις πρώτες πρωινές ώρες στο TTF στα € 318 / MWh

Παράλληλα, και τα συμβόλαια LNG στην Ασία σημείωσαν άνοδο 18%, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών.

Η διαρκής εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου προέρχεται από την ανησυχία για μειωμένες ροές μέσω των ρωσικών αγωγών εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας. Εξάλλου, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου η Gazprom έχει προαναγγείλει τη διακοπή της ροής του Nord Stream 1 για επισκευές, αν και πολλοί στην ΕΕ δυσπιστούν για το κατά πόσον θα τηρηθεί η εν λόγω υπόσχεση και δεν θα υπάρξει επ’ αόριστον τερματισμός της παροχής προς την Γερμανία. Το Βερολίνο ήδη εν όψει του χειμώνα έχει προαναγγείλει δραστικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ωστόσο η απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο αναμένεται να πλήξει σημαντικά την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Βλ. Σχετικά: Ανοδικά Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο Καθώς Αυξάνονται οι Διακοπές του Εφοδιασμού

Η εκτίναξη των τιμών στην ολλανδική αγορά TTF προκαλείται και από την προσπάθεια πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF τις τελευταίες 5 ημέρες

Η ευρωπαϊκή τιμή αερίου ήταν αυξημένη χθες κατά 545,14% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στη Βρετανία η αύξηση το ίδιο διάστημα υπολογίζεται σε 392,37% και στις ΗΠΑ σε 140,31%.

«Η Ευρώπη απλά δεν έχει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές προμήθειες για να αντισταθμίσει εύκολα αυτές τις απώλειες ρωσικού αερίου», τονίζει μιλώντας στο Bloomberg TV η Samantha Dart, επικεφαλής ερευνών για θέματα φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group Inc.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί 86,71% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μετά από τα ρεκόρ του Ιουνίου, η τιμή της βενζίνης υποχωρεί στις ΗΠΑ (πτώση 11,2% τον Αύγουστο), αν και παραμένει αυξημένη κατά 20,27% σε ετήσια βάση.

Αλλά και οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν ψηλά ενώ το Brent ανέβηκε χθες οριακά πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.