ΟΗΕ- Γκουτέρες: «Κάθε Επίθεση Εναντίον Πυρηνικών Ηλεκτροπαραγωγικών Εργοστασίων Είναι Αυτοκτονική»

ΟΗΕ- Γκουτέρες: «Κάθε Επίθεση Εναντίον Πυρηνικών Ηλεκτροπαραγωγικών Εργοστασίων Είναι Αυτοκτονική»
energia.gr
Δευ, 8 Αυγούστου 2022 - 09:01
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Δραματική έκκληση Γκουτέρες από το Τόκυο, να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  χαρακτήρισε σήμερα «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από αυτόν στη Ζαπορίζια,

 στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). «Κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων είναι αυτοκτονική», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα λάβουν τέλος. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό» στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θέατρο από την Παρασκευή βομβαρδισμών ανάμεσα στους ρώσους και τους ουκρανούς αντιμαχόμενους, που ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτούς, πρόσθεσε.

Εδώ και μια εβδομάδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν σταματά να εκφράζει ανησυχία για τους κινδύνους που εγείρονται για την ανθρωπότητα εξαιτίας «μιας παρανόησης» ή «ενός λάθους κρίσης» που θα μπορούσε να οδηγήσει στον «πυρηνικό αφανισμό», όπως προειδοποίησε την 1η Αυγούστου σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

Την 6η Αυγούστου, με την ευκαιρία της 77ης επετείου της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, έκρινε πως η ανθρωπότητα «παίζει με γεμάτο πιστόλι», με φόντο τις τρέχουσες κρίσεις που έχουν πυρηνικές διαστάσεις.

Τη Δευτέρα μάλιστα, ανεφερόμενος στις σινοαμερικανικές εντάσεις για την Ταϊβάν, γύρω από την οποία διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Γκουτέρες μίλησε για «ευαίσθητο ζήτημα», κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και σε «αποκλιμάκωση».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό τις ημέρες που έρχονται», είπε από το Τόκιο.

Η Κίνα προχώρησε στα γυμνάσια αφού στηλίτευσε την επίσκεψη που έκανε στη νήσο την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν, αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων και αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της.