ΙΕΑ: Σε Τεντωμένο Σκοινί Κινείται η Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου Λόγω Επικείμενης Οικονομικής Ύφεσης και Κινδύνων Πετρελαϊκής Προσφοράς

ΙΕΑ: Σε Τεντωμένο Σκοινί Κινείται η Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου Λόγω Επικείμενης Οικονομικής Ύφεσης και Κινδύνων Πετρελαϊκής Προσφοράς
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τετ, 13 Ιουλίου 2022 - 14:17

Οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι αρκετά αβέβαιες, διότι οι φόβοι για επικείμενη ύφεση επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς, ενώ υπάρχουν συνεχείς κίνδυνοι από την πλευρά της πετρελαϊκής προσφοράς. Αυτά επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (13/7). 

Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στις προηγμένες οικονομίες και η ανθεκτική ρωσική προσφορά χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση. Τα πετρελαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει περισσότερο από $20 το βαρέλι από τις αρχές Ιουνίου τα οποία διαπραγματεύονται κάτω από τα $100 το βαρέλι τη στιγμή ανάρτησης του παρόντος άρθρου.

 

Πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στις αγορές εμπορευμάτων, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στον πληθωρισμό και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει τώρα ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μειωθεί στο 2.9% το 2022 από 5.7% το 2021. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ύφεση το 2023, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα στις προβλέψεις του ΙΕΑ για τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά, προς το παρόν, ο ΙΕΑ έχει περιορίσει ελαφρώς τις προοπτικές του για το 2022 και το 2023. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να μειώνουν την κατανάλωση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με επικεφαλής την Κίνα καθώς αρχίζει να αναδύεται από τα lockdowns που έχουν επιβληθεί λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 και κατά 2.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, όταν θα φτάσει τα 101.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η πρόβλεψη του ΙΕΑ αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω αναφορικά με την πετρελαϊκή προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους λόγω της εκπληκτικά ισχυρής απόδοσης της Ρωσίας. Τον περασμένο Ιούνιο, η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 690 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στα 99.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η Ρωσία αψήφησε τις κυρώσεις και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς παρήγαγαν περισσότερες ποσότητες. Ενώ η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αυξανόμενοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την προσφορά πετρελαίου στο Καζακστάν, στη Λιβύη και αλλού έχουν φέρει στο επίκεντρο την πλεονάζουσα χωρητικότητα, στην οποία κυριαρχούν κυρίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Η ομάδα του OPEC+ αναμένεται να συνεδριάσει στις 3 Αυγούστου για να χαράξει τη στρατηγική για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πιθανώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, ενώ τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ έχουν ανακάμψει κάπως χάρη στις σημαντικές αποδεσμεύσεις κρατικών αποθεμάτων, αλλά παραμένουν σχεδόν 300 εκατ. βαρέλια πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Καθώς το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ στο τέλος του 2022, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ενδέχεται να γίνει πιο «σφικτή» ξανά. Καθώς η άμεσα διαθέσιμη πλεονάζουσα χωρητικότητα εξαντλείται στους upstream και downstream τομείς, εναπόκειται στα μέτρα από την πλευρά της ζήτησης για τη μείωση της κατανάλωσης και του κόστους των καυσίμων που αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές. Χωρίς ισχυρή πολιτική παρέμβαση στη χρήση της ενέργειας, οι κίνδυνοι η παγκόσμια οικονομία να εκτροχιαστεί παραμένουν υψηλοί.