Το καλοκαίρι του 2022 είναι περίοδος μεγάλων αλλαγών για τους καταναλωτές ρεύματος. Μετά από ένα σχεδόν χρόνο κρίσης, τα πράγματα βαίνουν προς ομαλοποίηση για το επόμενο 12μηνο. Οι κυβερνήτες μας, ευρισκόμενοι σε πανικό (κατανοητό), δεν τα έκαναν όλα καλά

Το allazorevma.gr, (παρότι αν μας κάνατε πρωθυπουργούς για μια μέρα θα τα κάναμε καλύτερα),  εκτιμά πάντως ότι η ζυγαριά γέρνει προς τη σωστή πλευρά.

Πρώτα τα καλά νέα:

Αυξάνεται η διαφάνεια στις χρεώσεις των τιμολογίων. Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν οδηγεί σε μείωση τιμής αλλά διορθώνει – έστω με απότομο και αυταρχικό τρόπο και για επικοινωνιακούς λόγους – ένα σημαντικό πρόβλημα της αγοράς. Είναι πιθανό ότι οι Προμηθευτές θα προσπαθήσουν να θολώσουν πάλι τα νερά αλλά η δυνατότητα να το κάνουν έχει περιοριστεί – δραστικά.

Μειώνεται η μεταβλητότητα των τιμών του ρεύματος. Ο μηχανισμός της επιδότησης των λογαριασμών στο επόμενο 12μηνο είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις μεταβολές στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Υπολογίζουμε ότι μια άνοδος της τιμής του αερίου κατά 5 ευρώ οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος μετά την επιδότηση κατά 1-2 ευρώ περίπου (την μεγαβατώρα). Ας επαναλάβουμε: δεν πρόκειται για μείωση των τιμών αλλά για μείωση της μεταβλητότητας των τιμών.

Ο Λιγνίτης – το εθνικό μας καύσιμο – έχει την δυνατότητα να μειώσει τις τιμές σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας κατά 8-9% – αν η κυβέρνηση του δώσει την ευκαιρία.  Κάθε πρόσθετη μεγαβατώρα που παράγεται με λιγνίτη σήμερα προικοδοτεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με περισσότερα από 100 ευρώ (Το ανάλογο συμβαίνει και με τις ΑΠΕ αλλά αυτές παράγουν όταν μπορούν –  ο λιγνίτης όταν το θέλουμε).  Με την ολοκαίνουργια μονάδα της Πτολεμαΐδας από Σεπτέμβριο ελπίζουμε ότι θα αντιγράψουμε τους Γερμανούς που εδώ και 18 μήνες παράγουν με λιγνιτικά/ανθρακικά εργοστάσια 25% παραπάνω ρεύμα από ότι το 2020 (περίπου το 35% της κατανάλωσης τους – εμείς είμαστε στο 10%).

Το Κακό Νέο:

Η κυβέρνηση (στον πανικό της – κατανοητό) το παράκανε λιγάκι στην αυστηρότητα και επιβάλει στους Παρόχους να προβλέπουν την τιμή χονδρικής που θα αγοράζουν μετά από δύο μήνες και να δεσμεύουν τις δικές τους τιμές με βάση την πρόβλεψη αυτή. Αυτό θα οδηγήσει σε τιμές υψηλότερες από αυτές που θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η δέσμευση αυτή. Αυτό γιατί οι Πάροχοι θα πρέπει να αυξήσουν το μικτό περιθώριο κέρδους τους για να καλύψουν την πιθανότητα να πέσουν έξω στις προβλέψεις τους.

Το Άσχημο Νέο:

Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την ποινή λόγω πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις προμήθειας. Αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται ωραίο και δίκαιο. Σε δεύτερη σκέψη όμως είναι πολύ πιθανό να στραφεί εις βάρος των καταναλωτών γιατί μηδενίζει την δυνατότητα των Παρόχων να διαφοροποιήσουν τις προσφορές τους και αυξάνει το κόστος πρόσκτησης πελατών (ειδικά των εναλλακτικών που ενδιαφέρονται να πάρουν νέους πελάτες σε αντίθεση με την ΚΕΗ – την γνωστή ΔΕΗ- που τους έχει ήδη δικούς της).

Πόσο θα πληρώνουμε λοιπόν το ρεύμα από την 1η Αυγούστου; Το allazorevma.gr έχει κάνει τις εκτιμήσεις του για τελικές τιμές (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) από 26 έως 29 λεπτά την κιλοβατώρα με την επιδότηση για τον Αύγουστο, αλλά ο καιρός έφθασε. Την  Δευτέρα 25  Ιουλίου οι Πάροχοι πρέπει να δημοσιεύσουν τους νέους τους τιμοκατάλογους*. Όλοι στο allazorevma.gr να δούμε τι μας περιμένει!

*Σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις