Κ. Σταμπολής: Η Ε.Ε. σε Ενεργειακά Φληναφήματα και η Ελλάδα σε Φοβική Ατολμία Στρατηγικής (Ηχητικό)

Κ. Σταμπολής: Η Ε.Ε. σε Ενεργειακά Φληναφήματα και η Ελλάδα σε Φοβική Ατολμία Στρατηγικής (Ηχητικό)
energia.gr
Τρι, 5 Ιουλίου 2022 - 15:06

Ο Πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Κωστής Σταμπολής σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, και οτον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη πάνω στην ενεργειακή κρίση και την αυτοπαγίδευση της Ε.Ε.

από την αποδέσμευση από την εξάρτηση του Ρωσικού φυσικού αερίου, στην εξάρτηση του πανάκριβου LNG των ΗΠΑ και άλλων προμηθευτών, τονίζει με έμφαση ποιο θα έπρεπε να ήταν στρατηγικά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα ειδικά με αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, σε απόλυτη ισορροπία του εγχώριου ενεργειακού μείγματος σε ΑΠΕ, λιγνίτες και υδρογονάνθρακες , όταν αυτή την ώρα είναι ως χώρα εξαρτημένη κατά 85% από εισαγωγές ενέργειας, δηλαδή απόλυτα εξαρτημένη.  

Ο κ. Σταμπολής εκτιμά ότι η διετία θα είναι κρίσιμη ενεργειακά, μη αποκλείοντας την επιβολή δελτίου στην ενέργεια, σημειώνοντας ότι  δεν αρκεί η αύξηση των αποθηκευτικών σου χώρων και η επάρκεια, γιατί το κρίσιμο θα είναι οι τιμές που όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά υψηλές για εισαγωγές, άρα ακόμη κι αν έχεις πρόσβαση σε επάρκεια ποσοτήτων, το ερώτημα είναι με τις τιμές στα ύψη ποιος και για πόσες φορές θα μπορεί να προμηθευτεί αυτές τις ποσότητες.