Ουκρανία: Ο Επικεφαλής της Κρατικής Naftogaz Προτρέπει τους Ευρωπαίους Ηγέτες να Επιμείνουν στις Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ουκρανία: Ο Επικεφαλής της Κρατικής Naftogaz Προτρέπει τους Ευρωπαίους Ηγέτες να Επιμείνουν στις Κυρώσεις κατά της Ρωσίας
energia.gr
Παρ, 1 Ιουλίου 2022 - 10:27

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να μείνουν σταθεροί μπροστά στην εφαρμογή των κυρώσεων που θα προκαλέσουν οικονομικό πόνο στην Ρωσία, εάν θέλουν να σταματήσουν τον «πόλεμο εξάντλησης» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διευθυντή της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της χώρας. Οπως αναφέρουν οι FT, o διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz Γιούρι Βιτρένκο, δήλωσε ότι φοβάται ότι οι ανησυχίες 

 

 

των ηγετών της Δύσης για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ...χαλαρώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, ειδικά τώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για άλλη μια αύξηση του κόστους φυσικού αερίου.

«Η Ουκρανία είναι εξαντλημένη. Η Ευρώπη έχει εξαντληθεί. Και θα ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί», είπε ο Βιτρένκο σε συνέντευξή του. Είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα για την Ουκρανία» ότι «οι δυτικοί πολιτικοί φοβούνται τις αυξήσεις των τιμών, φοβούνται την ύφεση και αυτό. . . περιορίζει πολύ το τι μπορούν να κάνουν για να σταματήσουν τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Βιτρένκο, τα οποία απηχούν την πρόσφατη προειδοποίηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για την «κούραση» της Δύσης για τον πόλεμο, ήρθαν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην ανατολική Ουκρανία και το Κρεμλίνο ενίσχυσε την αεροπορική του επίθεση στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό περιλάμβανε μια επίθεση με πυραύλους στο κέντρο του Κιέβου και μια άλλη που κατέστρεψε ένα εμπορικό κέντρο στο Kremenchug, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανανέωσαν αυτή την εβδομάδα τις προσπάθειες να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και να μεταφέρουν όπλα, καθώς αποκάλυψαν τη μεγαλύτερη ανατροπή στρατηγικής της συμμαχίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

Οι δυτικές χώρες έχουν επίσης κινηθεί για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού και συζήτησαν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στις πωλήσεις αργού της χώρας ως μέρος της προσπάθειας να αυστηροποιηθεί το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια που μέχρι στιγμής έχει επηρεάσει ελάχιστα τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Κρεμλίνου.

Ο Βιτρένκο είπε: «Πιστεύω ότι σε ένα, δύο χρόνια η Δύση δεν θα εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αλλά σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσουμε αυτόν τον πόλεμο για ένα ή δύο χρόνια - και αυτό δεν είναι τόσο απλό».

Μιλώντας από ένα καταφύγιο κάτω από τα κεντρικά γραφεία της Naftogaz στο Κίεβο καθώς ηχούσαν οι σειρήνες της αντιεροπορικής άμυνας πάνω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, είπε επίσης ότι η Δύση «δεν ήταν τόσο σκληρή στις κυρώσεις όσο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε», προσθέτοντας ότι φοβάται ότι «επέλεξαν αυτήν την προσέγγιση».

Προειδοποίησε δε, ότι ο απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών της ΕΕ πριν από τον πόλεμο, θα είναι οικονομικά «επώδυνη» για την ήπειρο.

Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν επιδεινώσει τη θέση τους αποτρέποντας τις επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων, γεγονός που έχει δώσει στον Πούτιν περισσότερη δύναμη, υποστήριξε ο Βιτρένκο.

«Ήταν πολύ σοβαροί για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά σχεδόν ξέχασαν τη γεωπολιτική βιωσιμότητα», είπε ο Βιτρένκο. «Υπήρχε ένα εχθρικό περιβάλλον για επενδύσεις φυσικού αερίου στον δυτικό κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό συνέβαλε στο πρόβλημα».

Η Ουκρανία εξαρτιόταν κάποτε από τις προμήθειες της Gazprom, αλλά σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία το 2015, αντί να αγοράζει προμήθειες από ευρωπαίους εμπόρους. Η Ουκρανία εξακολουθεί να κερδίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε μια συμφωνία που θα λήξει το 2024.

Η Naftogaz κέρδισε μια τετραετή δικαστική διαμάχη κατά της Gazprom το 2018, αναγκάζοντάς την να πληρώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλει στην Ουκρανία για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού της αερίου.

Ο Βιτρένκο, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί με τον Πούτιν σε συτή τη δικαστική διαμάχη, είπε ότι είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες από το 2014 ότι ο Ρώσος ισχυρός άνδρας θα συνεχίσει να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της Gazprom στην αγορά της ΕΕ. Οι πολιτικοί δεν συμφώνησαν, είπε.

«Είχα διαφορετικές εξηγήσεις αλλά τώρα, τουλάχιστον όσοι βρίσκονται στην εξουσία, αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι έκαναν λάθος», είπε.

Η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη πέρυσι, σε αυτό που οι αναλυτές είπαν ότι ήταν μια εκστρατεία για να αποστραγγίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου και να δώσει στο Κρεμλίνο περισσότερη πολιτική μόχλευση πριν από την εισβολή του. Η Gazprom πρόσφατα μείωσε ξανά τις εξαγωγές, αυξάνοντας τους φόβους ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εισέλθει στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης χωρίς αρκετό φυσικό αέριο.

Καθώς η Ευρώπη μείωσε τη ρωσική ενέργεια, η ίδια η Ουκρανία θα έχει επίσης έλλειψη έως και 6 δισ., κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν θα αρχίζει ο χειμώνα - περίπου το ένα τέταρτο της κατανάλωσης του περασμένου έτους.

Ο Βιτρένκο είπε ότι η βιομάζα και άλλες προμήθειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καλυφθεί το χάσμα, αλλά η Naftogaz θα χρειαστεί επίσης να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο - και είχε προσεγγίσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Κατάρ για την εξασφάλιση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Χωρίς δική της υποδομή LNG, η Ουκρανία θα χρειαστεί να εισάγει το υπερψυγμένο καύσιμο μέσω τερματικών σταθμών αλλού στην Ευρώπη. Οικονομικά ακρωτηριασμένη από τον πόλεμο - και ανταγωνιζόμενη με άλλους ευρωπαίους και ασιάτες αγοραστές για τις ίδιες περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου - η Ουκρανία θα χρειαζόταν επίσης βοήθεια για να αγοράσει το LNG.

Ο Βιτρένκο που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις για μια συμφωνία «δανεισμού-μίσθωσης» βάσει της οποίας θα δανειζόταν χρήματα από τις ΗΠΑ για να αγοράσει το LNG της - ένας τρόπος για να στηρίξει την οικονομία της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα θα εγγυηθεί περισσότερη ζήτηση για Αμερικανούς εξαγωγείς.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια όμορφη ιδέα, τόσο για την Ουκρανία όσο και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε ο Βιτρένκο.