Οι χώρες του OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του OPEC και μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του καρτέλ, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν σήμερα στη Βιέννη να διατηρήσουν τις ως τώρα συμφωνημένες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γεγονός που προοιωνίζεται συνέχιση της ανοδικής τάσης ων διεθνών τιμών. Παράλληλα, σύμφωνα με δύο πηγές του OPEC+, στη σημερινή Υπουργική Σύνοδο, απεφεύχθη οποιαδήποτε συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τον Σεπτέμβριο

Η νέα Υπουργική Σύνοδο του OPEC+, η πέμπτη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έρχεται δύο εβδομάδες πριν την επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο δεν φαίνεται να αυξάνει ουσιαστικά την εικόνα στον τομέα της παραγωγής. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται στα μέσα Ιουλίου το Ριάντ προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, και αύξηση στην παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας ώστε να υπάρξει μείωση τιμών για τους καταναλωτές εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο OPEC+ είχε αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους δύο θερινούς μήνες, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο του να την ενισχύει κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα. 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του OPEC, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 30 Ιουνίου 2022 η 30ή Υπουργική Σύνοδος του OPEC και των μη μελών του OPEC. Ενόψει των τρεχόντων θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς πετρελαίου και της συναίνεσης σχετικά με τις προοπτικές της, ο OPEC και οι συμμετέχουσες χώρες παραγωγής πετρελαίου εκτός του OPEC συμφώνησαν: 

  1. Να επιβεβαιώσουν εκ νέου την απόφαση της 10ης Υπουργικής Συνόδου του OPEC και των χωρών εκτός OPEC στις 12 Απριλίου 2020 και που εγκρίθηκε περαιτέρω σε επόμενες συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της 19ης Υπουργικής Συνόδου του OPEC και των χωρών εκτός OPEC στις 18 Ιουλίου 2021.
  2. Να επιβεβαιώσουν ξανά το σχέδιο προσαρμογής της παραγωγής και τον μηνιαίο μηχανισμό προσαρμογής της παραγωγής που εγκρίθηκαν από την 19η και την 29η Υπουργική Συνάντηση του OPEC και των χωρών εκτός OPEC και την απόφαση για αύξηση της συνολικής μηνιαίας παραγωγής για τον μήνα Αύγουστο του 2022 κατά 0,648 mb/d. 
  3. Να επαναλάβουν την κρίσιμη σημασία της τήρησης της πλήρους συμμόρφωσης και του μηχανισμού αναπλήρωσης. Τα σχέδια αναπλήρωσης θα πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με τη δήλωση της 15ης Υπουργικής Συνόδου του OPEC και των χωρών εκτός OPEC.
  4. Να πραγματοποιήσουν την 31η Υπουργική Σύνοδο του OPEC και των χωρών εκτός OPEC στις 3 Αυγούστου 2022.