Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom θα μπορούσε να επιδιώξει να αλλάξει τους όρους των συμβολαίων παράδοσης, εάν οι δυτικές χώρες εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να μελετήσουν πιθανά ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

Σχέδια επί χάρτου

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από το κόστος παραγωγής για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη της Ρωσίας θα μειωθούν ενώ διατηρεί την παραγωγή, αλλά οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Διαβάστε επίσης – Gazprom: Επανεκκινούν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream

«Εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανώς, μπορεί να θέσει ζήτημα αλλαγής των όρων των υφιστάμενων συμβολαίων, λόγω αλλαγής της τιμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την ιδέα του ανώτατου ορίου αερίου.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε εάν οι αλλαγές μπορεί να σημαίνουν ευθυγράμμιση των συμβάσεων με τα προτεινόμενα ανώτατα όρια ή πλήρη αναθεώρηση των συμβατικών όρων.

Ερωτηθείς πώς οι προτάσεις της G7 για περιορισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορεί να πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν ξέρουμε ακόμη περί τίνος πρόκειται… Σύμφωνα με το σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος και αυτό είναι η κύρια προτεραιότητά μας».

(από ot.gr)