Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χθες τα σωματεία εργαζομένων σε διυλιστήρια της Total Energies στη Γαλλία, καθώς την Τετάρτη κατέληξαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο Πατρίκ Πουγιάν. Οι κινητοποιήσεις έχουν τη στήριξη του ισχυρού εργατικού συνδικάτου CGT

Στο πλαίσιο των απεργιών, οι εργαζόμενοι αναμένεται ότι θα εμποδίσουν να γίνουν παραδόσεις με φορτηγά, τρένα και αγωγούς και επιτρέπουν μόνο να υπάρχει η ελάχιστη ροή για μονάδες παραγωγής σε τρία διυλιστήρια και δύο αποθήκες της εταιρείας. Το αίτημα που προωθεί το εργατικό συνδικάτο CGT είναι η άμεση αύξηση των μισθών για να αντισταθμιστεί ο κλιμακούμενος πληθωρισμός. Επικαλείται, άλλωστε, τη μεγάλη αύξηση που σημειώνουν τα κέρδη της Total Energies, καθώς η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε συνεχή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Εχει επίσης οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών.

Τρία σωματεία που απαιτούσαν αύξηση μισθού συναντήθηκαν με επιτροπή της Total Energies την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, η απάντηση της επιτροπής ήταν ανεπαρκής για να αποτρέψει την απεργία. Σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total Energies, Πατρίκ Πουγιάν, ο Ερικ Σελένι, συντονιστής CGT για τον όμιλο Total Energies προειδοποίησε για περαιτέρω κινητοποιήσεις με μεγάλο κόστος. Οπως υπογράμμισε, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για άμεση αύξηση των μισθών, αυτή η απεργία θα είναι «μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα της δραστηριότητας».

Είναι πιθανό να προταθεί και δεύτερη ημέρα απεργίας αυτό το καλοκαίρι. Περαιτέρω δράση θα αποφασιστεί από τους εργαζομένους, αλλά θα μπορούσε να λάβει χώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου της Total Energies στις 28 Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")