Στο Ιράν ο Λαβρόφ για την Πυρηνική Συμφωνία και την Ενίσχυση της Εμπορικής και Ενεργειακής Συνεργασίας Τεχεράνης -Μόσχας

Στο Ιράν ο Λαβρόφ για την Πυρηνική Συμφωνία και την Ενίσχυση της Εμπορικής και Ενεργειακής Συνεργασίας Τεχεράνης -Μόσχας
energia.gr
Πεμ, 23 Ιουνίου 2022 - 08:59

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Ιράν χθες  Τετάρτη για συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και της ενεργειακής συνεργασίας καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. Τεχεράνη και Μόσχα διαθέτουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά περιορίζονται από κυρώσεις που εμποδίζουν την ικανότητά τους να εξάγουν την παραγωγή τους.

 

«Με την άφιξή του στην Τεχεράνη, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Εμπραίμ Ραΐσι», ανέφερε ο ιστότοπος της κρατικής τηλεόρασης Iribnews, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας αναμένεται να συζητήσει με Ιρανούς αξιωματούχους τη «πυρηνική συμφωνία του 2015, τις καταστάσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και το Αφγανιστάν και την ενίσχυση της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας», πρόσθεσε το Iribnews.

Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σήμερα Πέμπτη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στη Ρωσία επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο στη γειτονική Ουκρανία, ενώ η οικονομία του Ιράν βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου από τις ΗΠΑ το 2018, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

Η Ρωσία διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία, αναλαμβάνοντας τα πλεονάζοντα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν πέρα ​​από αυτά που επιτρέπονται βάσει της συμφωνίας.

Υπήρξε συμβαλλόμενο μέρος στις συνομιλίες  μεταξύ του Ιράν και των δυνάμεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με ανανεωμένη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο εν μέσω έντονων διαφορών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ που θα πρέπει να αρθούν με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στην πλήρη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα όρια στις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Ο Ιρανός Πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιανουάριο και είχε δηλώσει τότε ότι παρουσίασε στον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προσχέδια για τη στρατηγική συνεργασία που θα ενισχύσουν τη συνεργασία για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Στα τέλη Μαΐου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ επισκέφθηκε την Τεχεράνη επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.