Αποχώρηση Αμερικανικής Εταιρείας από τη Ρωσία, Βάζει σε Κίνδυνο τα Έργα Yamal LNG και Arctic LNG 2

Αποχώρηση Αμερικανικής Εταιρείας από τη Ρωσία, Βάζει σε Κίνδυνο τα Έργα Yamal LNG και Arctic LNG 2
energia.gr
Τρι, 21 Ιουνίου 2022 - 11:33

Αρκετά από τα κύρια ενεργειακά έργα της Ρωσίας στην Αρκτική αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα καθώς η αμερικανική εταιρεία Baker Hughes φέρεται να αποφάσισε να σταματήσει όλες τις υπηρεσίες μηχανικής υποστήριξης σε ρωσικές εταιρείες LNG. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η Baker Hughes θα σταματήσει επίσης τις παραδόσεις εξοπλισμού στη Ρωσία. Η Baker Hughes διαδραματίζει βασικό ρόλο σε πολλά από τα νέα έργα φυσικού αερίου 

που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη ρωσική Αρκτική. Χωρίς τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό που παρέχει η εταιρεία, έργα όπως το Yamal LNG και το Arctic LNG 2 θα αντιμετωπίσουν σύντομα προβλήματα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Novatek δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί τα απαραίτητα ανταλλακτικά για το Yamal LNG και η κατασκευή του πρώτου τρένου του Arctic LNG 2 ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί. Το προηγούμενο έργο ξεκίνησε το 2017 και τώρα παράγει περίπου 20 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Το τελευταίο πρόκειται να λανσαριστεί το 2023 και μέχρι το 2026 θα παράγει 19,8 εκατομμύρια τόνους.

Άτομα που σχετίζονται με τη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου αμφισβητούν τώρα το μέλλον όλων των έργων που εξαρτώνται από ξένο εξοπλισμό.

Ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της Novatek, Leonid Mikhelson, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι λειτουργίες είναι «περίπλοκες» από τις διεθνείς κυρώσεις και ότι δεν μπορεί πλέον να επιβεβαιώσει τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα για έργα όπως το Arctic LNG 2.