Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Μαΐου και 5 Ιουνίου 2022 ανήλθε στα €213,12/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,61% από 

τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €302,96/MWh και στα €137,87/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (1/6) φτάνοντας τα €235,09/MWh.      

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η αύξηση της ζήτησης, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ κατέγραψε υψηλό 9 εβδομάδων αγγίζοντας τις 400 GWh, ασκώντας καθοριστική καθοδική πίεση στις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε το φράγμα της 1 TWh (1.037 GWh), σημειώνοντας υψηλό 10 εβδομάδων. Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε άνοδο κατά 433 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.077 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (39 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 57 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 40%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 397 GWh, σημειώνοντας άνοδο 35% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 69 GWh (+29% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 327 GWh καλύπτοντας το 33% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 55 GWh κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.