Δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν την πρόθεση της κυβέρνησης να “καταργήσει την ρήτρα αναπροσαρμογής” στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ποια είναι η δική μας γνώμη;

  • Βλέπουμε θετικά την ενσωμάτωση της ρήτρας στους ονομαστικούς τιμοκαταλόγους των Παρόχων. Γιατί θα βελτιωθεί σημαντικά η διαφάνεια, θα γίνει ευκολότερη η σύγκριση μεταξύ τιμολογίων και θα μειωθεί η δυνατότητα παραπλάνησης των καταναλωτών.
  • Δεν αναμένεται να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος. Ούτε αναμένουμε η ενσωμάτωση της ρήτρας να μειώσει την μεταβλητότητα της τιμής. Δεν θα μετατραπούν με αυτή την παρέμβαση τα μεταβλητά τιμολόγια σε σταθερά.
Υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα στο προσεχές μέλλον; Ναι, γιατί η κυβέρνηση με μια παράλληλη διαδικασία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκρισή της για να αποδεσμεύσει την χονδρική τιμή (Οριακή Τιμή) από αυτή του φυσικού αερίου με την αναστολή – στην πράξη – της λειτουργίας της αγοράς.
 
Οι δύο ενέργειες δεν σχετίζονται. Η πρώτη είναι στην δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά η δεύτερη προαπαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύντομα θα έχουμε νέα και θα ενημερώσουμε.
 
“Κανείς δεν έχασε υποτιμώντας την νοημοσύνη των Αμερικανών” – είχε πεί κάποτε ο Αμερικανός δημοσιογράφος H. L. Mencken.  Φοβόμαστε ότι ορισμένοι πιστεύουν το ίδιο και για τους Έλληνες. Όχι το allazorevma.gr
 
(από allazorevma.gr)