Ο πολυπόθητος «λευκός καπνός» βγήκε αργά χθες από το κονκλάβιο των «27», Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, «Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των

εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ. 

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Κατά 90% αναμένεται να περικοπούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022, μετά τη συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας. 

Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι  εγκρίθηκε επίσης το υπόλοιπο έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δίκτυο αγωγών μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης

 

Πηγή S&P Clobal Platts                                                                                BBC

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το προοδευτικό εμπάργκο της ΕΕ θα περιορίσει καταρχάς το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης· πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η ΕΕ.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Το νέο πακέτο κυρώσεων συμπεριλαμβάνει επίσης τη διεύθυνση της μαύρης λίστας της ΕΕ με την προσθήκη σε αυτή περίπου εξήντα προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, του πατριάρχη Κύριλλου. Περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του μεγαλύτερου ρωσικού πιστωτικού ιδρύματος (37% της αγοράς).

Οι 27 συμφώνησαν εξάλλου στη Σύνοδο να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ.