Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε άνοδο το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23 Μαΐου και 29 Μαΐου 2022 ανήλθε στα €223,41/MWh

δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 1,48% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €300,43/MWh και στα €118,55/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (28/5) φτάνοντας τα €234,70/MWh.     

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η αύξηση της ζήτησης, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και η σημαντικά μειωμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, άσκησαν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Μια περαιτέρω αύξηση των τιμών αναχαιτίστηκε από τις αυξημένες εισαγωγές ενέργειας στο ελληνικό σύστημα.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού κινήθηκε λίγο κάτω από την 1 TWh (965 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε άνοδο κατά 406 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 982 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις περιορισμένες εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (17 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 42 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 32%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 294 GWh, σημειώνοντας πτώση 24% σε επίπεδο εβδομάδας και ταυτόχρονα χαμηλό 12 εβδομάδων. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 54 GWh (+18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 314 GWh καλύπτοντας το 34% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 54 GWh κάλυψε το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.