Η Χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα Καταφεύγει στο Ρωσικό Πετρέλαιο Εν Μέσω Πρωτοφανούς Κρίσης

Η Χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα Καταφεύγει στο Ρωσικό Πετρέλαιο Εν Μέσω Πρωτοφανούς Κρίσης
energia.gr
Σαβ, 28 Μαΐου 2022 - 17:04

Η Σρι Λάνκα λαμβάνει ρωσικό αργό πετρέλαιο που θα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή καυσίμων καθώς η χρεοκοπημένη χώρα αντιμετωπίζει ακραίες ελλείψεις σε κάθε είδους καύσιμα, από βενζίνη μέχρι ντίζελ. Η ρωσική ποιότητα Siberian Light θα υποβληθεί σε επεξεργασία στο διυλιστήριο της Ceylon Petroleum Corp. στη Σαπουγκάσκαντα, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Sumith Wijesinghe σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg

Το μοναδικό διυλιστήριο της νησιωτικής χώρας του Ινδικού Ωκεανού πρόκειται να παραλάβει αργό το Σάββατο 28 Μαΐου, επιτρέποντας την επανεκκίνηση του για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Ενέργειας της Σρι Λάνκα σε προηγούμενο tweet.

Η Σρι Λάνκα είναι το πιο πρόσφατο ασιατικό κράτος που δέχεται ρωσικό αργό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η οποία επέσυρε προκάλεσε εκτεταμένες καταδίκες και κυρώσεις. Τα περισσότερα διυλιστήρια στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν σταματήσει τις αγορές από τη Ρωσία, που συμμετέχει στο σχηματισμό OPEC+, με αποτέλεσμα η τιμή του ρωσικού πετρελαίου να πέσει κατακόρυφα, ενώ οι ευκαιριακές αγορές από Ασιάτες πελάτες στην Κίνα και την Ινδία έχουν αυξηθεί.

Το διυλιστήριο Σαπουγκάσκαντα χρησιμοποιεί αργό Siberian Light, όπως δήλωσε ο Wijesinghe στο Bloomberg. «Είναι ένας από τους διάφορους τύπους αργού που μπορεί να επεξεργαστεί το διυλιστήριό μας, μαζί με το πετρέλαιο Murban του Άμπου Ντάμπι και το ελαφρό ιρανικό πετρέλαιο», είπε. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα πληρώσει η Σρι Λάνκα για την αποστολή.

«Το διυλιστήριο Σαπουγκάσκαντα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του για πρώτη φορά από τις 20 Μαρτίου με εκφόρτωση αργού πετρελαίου αύριο», έγραψε ο υπουργός Kanchana Wijesekera στο Twitter στις 27 Μαΐου. «Το διυλιστήριο θα αρχίσει να παράγει μαζούτ σε έξι ημέρες».

Το πλοίο Nissos Delos (Νήσος Δήλος), που μεταφέρει φορτίο Siberian Light, έχει μετακινηθεί σε ένα αγκυροβόλιο από όπου μπορεί να εκφορτώσει, αφού αγκυροβολήθηκε κοντά για ένα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Το πλοίο φόρτωσε στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας του Novorossiysk στις 29 Μαρτίου και ναυλώθηκε από trader με το όνομα Coral Energy, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με ελλείψεις σε όλα τα αγαθά, από τρόφιμα μέχρι πετρέλαιο. Οι προμήθειες καυσίμων είναι τόσο χαμηλές που η κυβέρνηση είπε στους πολίτες να μην κάνουν ουρές για βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων. Η χώρα προσπαθεί να βρει μετρητά για να πληρώσει για το πετρέλαιο που βρίσκεται σε βυτιοφόρα στα ανοικτά των ακτών του, καθώς οι ελλείψεις στα καύσιμα συνεχίζεται.