Μέτρα Μείωσης της Τιμής των Καυσίμων Κατά την Τουριστική Περίοδο Εξετάζει το Κυβερνητικό Επιτελείο

Μέτρα Μείωσης της Τιμής των Καυσίμων Κατά την Τουριστική Περίοδο Εξετάζει το Κυβερνητικό Επιτελείο
energia.gr
Σαβ, 28 Μαΐου 2022 - 16:19

Πανικό έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό επιτελείο η «ανιούσα» την οποία έχουν πάρει τα καύσιμα τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική περίοδος και καθώς είναι φανερό ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πολύ περιορισμένα

Ο «γόρδιος δεσμός» επιτείνεται καθώς η διεθνής οικονομική κρίση αφορά πρωτίστως τον κλάδο της ενέργειας, με την κυβέρνηση να ψάχνει εναγωνίως τα κατάλληλα μέτρα παρέμβασης.

Οι τιμές στα νησιά έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω των 2,4 ευρώ το λίτρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ στην Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά ξεπέρασαν ήδη τα 2,3 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί fuel pass στα νησιά, με την συγκεκριμένη παροχή να αφορά μόνο τους Ελληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο. Επίσης, συζητείται το μέτρο της οριζόντιας μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, σε συνδυασμό με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Το εύρος των παροχών θα εξαρτηθεί από την πορεία της τουριστικής κίνησης, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι τέτοια μέτρα είναι δημοσιονομικά ρεαλιστικά αν αυτή κινηθεί σε επίπεδα άνω του 80% σε σχέση με το 2019 – ή, εναλλακτικά αλλά πολύ αβέβαια, αν η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άκαρπες, έχουν αποβεί την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για «συμφωνία κυρίων» με εταιρείες εμπορίας και πρατήρια ώστε να απορροφηθεί μέρος των αυξήσεων. Οι εκπρόσωποι της αγοράς επιμένουν ότι πωλούν ήδη με πλαφόν που δεν λαμβάνει υπόψη του το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, ενώ θέτουν ξανά θέμα μείωσης της φορολογίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 51,7% της τιμής της βενζίνης στην αντλία. Όπως τονίζουν, μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές και οι αυξημένες πωλήσεις έχουν αυξήσει, με τη σειρά τους, σε σημαντικό βαθμό και τα κρατικά έσοδα.