Ε.Ε.: Στο Τραπέζι Τροποποιημένο Σχέδιο με Στόχο να Εγκριθεί Από τα Τεχνικά Κλιμάκια Μέχρι την Κυριακή

Ε.Ε.: Στο Τραπέζι Τροποποιημένο Σχέδιο με Στόχο να Εγκριθεί Από τα Τεχνικά Κλιμάκια Μέχρι την Κυριακή
energia.gr
Σαβ, 28 Μαΐου 2022 - 13:01

Τροποποιημένο σχέδιο για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια των κρατών μελών της Ε.Ε., με στόχο να φτάσουν σε συμφωνία ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, πριν δηλαδή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το τροποποιημένο σχέδιο κάνει λόγο για εμπάργκο στο ρωσικό αργό διαχωρίζοντας ωστόσο τις παραδόσεις που θα γίνονται μέσω θαλάσσης, από τις ποσότητες που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω αγωγών, οι οποίες θα εξαιρούνται από τα μέτρα.

Πρόκειται προφανώς για ένα «παραθυράκι» που φωτογραφίζει την Ουγγαρία, η οποία έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο ωστόσο παραλαμβάνει μέσω του αγωγού Druzhba.

Συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζουν την άποψη πως με την τροποποίηση αυτή το ουγγρικό «όχι» θα καμφθεί και θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες σε συνεδρίαση τους την Κυριακή. Στόχος, εξάλλου, είναι να υπάρξει συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια πριν την Σύνοδο Κορυφής, στις 30 και 31 Μαΐου.

«Η ιδέα είναι να διαχωριστεί το εμπάργκο αναφορικά με τις μεταφορές μέσω αγωγών και μέσω θαλάσσης. Οι παραδόσεις μέσω αγωγών θα εξαιρεθούν για ένα διάστημα, έτσι ώστε να οργανωθεί η αντικατάσταση τους».

Οι ουγγρικές απαιτήσεις 

Το προηγούμενο σχέδιο προνοούσε για την εξαίρεση της Ουγγαρίας από το εμπάργκο για δύο χρόνια, όμως η Βουδαπέστη απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο χρόνο εξαίρεσης και σημαντικά κονδύλια, ώστε οι υποδομές της να προετοιμαστούν για την προμήθεια πετρελαίου από εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σε δηλώσεις του χθες ανώτατος Ούγγρος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Βουδαπέστη χρειάζεται έως τέσσερα χρόνια εξαίρεσης από τις κυρώσεις και πολύ μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία της. Συγκεκριμένα έχει υπολογίσει πως χρειάζεται περίπου 750 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την τροποποίηση και αναβάθμιση των διυλιστηρίων της και διεύρυνση ενός έτερου αγωγού που μπορεί να φέρει πετρέλαιο από την Κροατία.

Σύμφωνα με την Βουδαπέστη, το κόστος της απεξάρτησης της από το ρωσικό αργό υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 18 δισ. ευρώ, τα οποία ζητά να καλύψει η Ε.Ε.

Το μέχρι τώρα ουγγρικό «όχι» και οι επιφυλάξεις και από άλλες χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβακία έχει καθυστερήσει σημαντικά την επικύρωση του έκτου πακέτου των κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Ρωσίας. Το πακέτο, που έχει σχηματιστεί από την Κομισιόν, απαιτεί ομόφωνη απόφαση για την δρομολόγηση του.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε πως μπορεί να επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για το εμπάργκο τις επόμενες ημέρες, αλλιώς θα πρέπει να αναζητηθούν «άλλα εργαλεία», αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί.

(από ot.gr)