Με νέο εμπορικό σήμα ενδεχομένως να συνεχίσει τη λειτουργία της στο Ηνωμένο Βασίλειο η Gazprom Energy, η οποία ανήκει στον ομώνυμο ρωσικό ενεργειακό όμιλο. Στόχος της κίνησης αυτής είναι όσο το δυνατόν να απομακρύνει εαυτόν από τους Ρώσους ιδιοκτήτες της μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, πως η εταιρεία με έδρα το Μάντσεστερ προμηθεύει άνω του ενός πέμπτου του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις της χώρας – και αυτό την καθιστά κομβικό μέρος του ενεργειακού εφοδιαστικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει μια ελαφρά τροποποίηση της επωνυμίας της σε GM&T, ήτοι το όνομα της βρετανικής μητρικής της, προσβλέποντας να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής της.

«Τα ανώτατα διοικητικά στελέχη επιθυμούν διακαώς την αλλαγή αυτή, αλλά, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο ριζικό, είναι ασαφές εάν θα επιφέρει κάποια διαφορά», αναφέρει έγκυρη πηγή. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να τονιστεί ότι τον Μάρτιο η Gazprom Energy βρέθηκε ενώπιον του ενδεχομένου άμεσης κατάρρευσης, διότι οι 30.000 εταιρικοί πελάτες δεν ανανέωσαν τα παλαιότερα συμβόλαιά τους. Υπήρξαν φόβοι πως οι χρεώσεις τους θα εκτιναχθούν, διότι μέχρι πρότινος είχαν πολύ φθηνά τιμολόγια λόγω του ότι είχαν τεθεί σε διαπραγμάτευση, πολλά χρόνια προτού οι τιμές χονδρικής πέρυσι το καλοκαίρι αρχίσουν να εκτινάσσονται.

Κι ενώ η εταιρεία κατέβαλλε προσπάθειες να εντοπίσει αγοραστικό ενδιαφέρον, η κυβέρνηση σκεφτόταν να τη θέσει σε καθεστώς ημιεθνικοποίησης, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει τον εφοδιασμό της πελατείας της. Τελικώς, οι υπουργοί αποφάνθηκαν ότι, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο και δεν υπήρχε αθέτηση συμβολαίων χαμηλής χρέωσης, τότε οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν κόστος 4 δισ. λιρών. Η εναλλακτική της χρεοκοπίας θα είχε απευκταίες πολλαπλές ζημίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Πάντως, στην περίπτωση της Γερμανίας, τον Απρίλιο η κυβέρνηση προσωρινά ανέλαβε τον έλεγχο της μητρικής της Gazprom Energy, Gazprom Germania, μιας εταιρείας συναλλαγών, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας, διασφαλίζοντας το άμεσο μέλλον της. Το Βερολίνο κατέστησε την εθνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας έναν εκ των εντολοδόχων της εταιρείας, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή, τέλος, σημαίνει ότι το μέλλον της Gazprom Energy και των πελατών της βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης, διότι αντιστοιχεί σε μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής χονδρικής αγοράς ενέργειας, καθώς και του παγκοσμίου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")