Το Ιράν κάλεσε την Παρασκευή τον απεσταλμένο της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ από πλοίο υπό ρωσική διαχείριση κοντά στην Ελλάδα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που επικαλούνται τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών νόμων και των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το υπουργείο ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του φορτίου του. Το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, ήταν μεταξύ των πέντε πλοίων που εντάχθηκαν από την Ουάσιγκτον στις 22 Φεβρουαρίου - δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - σε λίστα κυρώσεων κατά της Promsvyazbank, μιας τράπεζας που θεωρείται κρίσιμη για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα και θα στείλουν το φορτίο στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ για την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, το πλοίο απελευθερώθηκε αργότερα λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες του.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παρέμεινε έκτοτε κοντά στα ελληνικά ύδατα. Προηγουμένως έφερε ρωσική σημαία.

Πηγή του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ "ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο του πλοίου είναι ιρανικό πετρέλαιο".

"Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που έχει μισθωθεί από τις ΗΠΑ", πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021. Πριν από αυτό το φορτίο, το Pegas μετέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το 2021, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν στην Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση UANI.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως ''δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου και ξεπλύματος χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία'' για τη Δύναμη Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από άλλη δυτική πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία πρόσθεσε ότι το φορτίο μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom.

Πηγή της Dynacom επιβεβαίωσε ότι "η μεταφορά του πετρελαίου βρισκόταν σε εξέλιξη από το πλοίο στο Ice Energy της Dynacom, το οποίο στη συνέχεια θα αποπλεύσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε την Τετάρτη ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου του πλοίου που βρισκόταν "υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις" της ιρανικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία σύμφωνα με το Reuters.

Το IRNA επικαλούμενο δηλώσεις του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν αναφέρει ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αναζητήσει καταφύγιο στις ακτές της Ελλάδας μετά από τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

 
liberal.gr