Φον Ντερ Λάιεν: «Η Ρωσία Χρησιμοποιεί την Πείνα σαν Όπλο και τα Σιτηρά ως Τρόπο Άσκησης Παγκόσμιας Ισχύος»

Φον Ντερ Λάιεν: «Η Ρωσία Χρησιμοποιεί την Πείνα σαν Όπλο και τα Σιτηρά ως Τρόπο Άσκησης Παγκόσμιας Ισχύος»
energia.gr
Πεμ, 26 Μαΐου 2022 - 18:39

Η Ρωσία χρησιμοποιεί σκόπιμα ως όπλα τα τρόφιμα και την πείνα για να ασκήσει παγκόσμια ισχύ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε ότι οι πιο ευάλωτοι του κόσμου είναι αυτοί που θα υποστούν το κύριο βάρος των ενεργειών της

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μαστίζεται από αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά το σιτάρι, τα δημητριακά και τα βρώσιμα έλαια.

«Γινόμαστε μάρτυρες του πώς η Ρωσία οπλοποιεί τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Και αυτό έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να αναδύεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη (24 Μαΐου).

Η Ρωσία χρησιμοποιεί μια διττή επίθεση, συσσωρεύοντας τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως «μορφή εκβιασμού», ενώ παράλληλα κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία, βομβαρδίζει αποθήκες σιτηρών και αποκλείει ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους.

Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία «ανεβάζει σκόπιμα τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται το σιτάρι σε αντάλλαγμα για πολιτική υποστήριξη» και «χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να ασκήσει εξουσία», είπε, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας.

Τα λόγια της απηχούν εκείνα του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προειδοποίησε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20 Μαΐου ότι «κινδυνεύει» ο παγκόσμιος επισιτισμός, υποδηλώνοντας ότι η παραγωγή τροφίμων θεωρείται όλο και περισσότερο ως βασική πολιτική ασφαλείας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία, η οποία, μαζί με τη Ρωσία, παρέχει το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Η Ουκρανία εξάγει συνήθως πέντε εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα, αλλά σήμερα καταφέρνει να εξάγει μόνο ένα μέρος αυτής της ποσότητας, μεταξύ 200.000 και ενός εκατομμυρίου τόνων το μήνα.

Οι παγκόσμιες επιπτώσεις των ενεργειών της Ρωσίας γίνονται ήδη αισθητές στην εκτίναξη στα ύψη των τιμών των σιτηρών, επισήμανε η φον ντερ Λάιεν.

Η τιμή του σιταριού συνέχισε να εκτοξεύεται αυτή την εβδομάδα, ανεβαίνοντας στο μέγιστο επιτρεπτό ποσό τη Δευτέρα (23 Μαΐου) μετά την απόφαση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές για να διασφαλίσει την εθνική επισιτιστική ασφάλεια μετά από ένα πολύμηνο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα.

Αυτές οι τιμές θα πλήξουν περισσότερο τις πιο εύθραυστες χώρες, προειδοποίησε.

Για παράδειγμα, οι τιμές του ψωμιού στο Λίβανο έχουν αυξηθεί κατά 70% από το ξέσπασμα του πολέμου. Εν τω μεταξύ, οι καμπάνες συναγερμού έχουν χτυπήσει και για την Υεμένη, μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπορούσε να περιέλθει σε «επίπεδα πείνας έκτακτης ανάγκης» μέσα τους επόμενους μήνες.

Ζητώντας επείγουσα δράση, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία και υποστήριξη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των λεγόμενων «διαδρόμων αλληλεγγύης» που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Οι εν λόγω λωρίδες αποσκοπούν στη βελτίωση της συνδεσιμότητας ΕΕ-Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, μεταξύ άλλων μέσω σιδηροδρόμων, εν μέσω του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμένων λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εργάζεται ενεργά για να υποστηρίξει την Αφρική ώστε να τερματίσει τις εξαρτήσεις από τις εισαγωγές τροφίμων και να προσαρμόσει το γεωργικό της σύστημα ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία.

Εν τω μεταξύ, η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΕ αυξάνει επίσης τη δική της παραγωγή στο πλαίσιο των προσπαθειών να «μειώσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων».

Η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα διάφορα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων παρεκκλίσεων για περιβαλλοντικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους αγρότες να φυτέψουν φέτος καλλιέργειες σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
 
(από euractiv.gr)