Κομισιόν: Επιτρέπει στις Εταιρείες Προμήθειας Αερίου να Ανοίγουν Λογαριασμούς σε Ρούβλια Αλλά Τις …Συμβουλεύει να Μην το Κάνουν

Κομισιόν: Επιτρέπει στις Εταιρείες Προμήθειας Αερίου να Ανοίγουν Λογαριασμούς σε Ρούβλια Αλλά Τις …Συμβουλεύει να Μην το Κάνουν
energia.gr
Πεμ, 19 Μαΐου 2022 - 15:55

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα ότι μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της ΕΕ. Αν και η Επιτροπή συμβούλεψε τις εταιρείες να μην ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε ρούβλια στη Gazprombank για να διενεργούν τις πληρωμές, όπως ζήτησε το Κρεμλίνο, ωστόσο στις επίσημες γραπτές οδηγίες της προς τις κυβερνήσεις για το θέμα δεν αναφέρει ρητά ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν απηύθυνε τη συγκεκριμένη σύσταση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ενεργειακές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, από τότε που η Μόσχα απαίτησε από ξένους αγοραστές να πληρώνουν σε ρούβλια, ενώ διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες της.

Στη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ, η Επιτροπή επανέλαβε τη θέση της ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, εάν πληρώσουν στο νόμισμα που προβλέπουν τα υφιστάμενα συμβόλαιά τους, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, ανέφεραν οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Τα συμβόλαια των περισσότερων εταιρειών της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει υιοθετήσει υποχρεωτική θέση σχετικά με το εάν οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για τις πληρωμές, αλλά συστήνει να μην το κάνουν, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Οι συστάσεις δεν έχουν νομική βαρύτητα και μπορούν ουσιαστικά να αγνοηθούν από τις εταιρείες.

Στις τελευταίες της γραπτές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις πληρωμές φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη νομική ισχύ και την οποία είδε το Reuters, η Επιτροπή δεν διευκρίνισε εάν το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια συνιστά παράβαση των κυρώσεων, όπως προέβλεπε προηγούμενο έγγραφο.

Η Πολωνία ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σαφέστερες συμβουλές σχετικά με το εάν επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια, μετά τη δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν την Τρίτη, ο οποίος, σε δημόσια ενημέρωση δημοσιογράφων, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα υπερέβαινε τα όρια που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες ως προς το τι επιτρέπεται στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Απ’ ό, τι φαίνεται η Κομισιόν άλλαξε ελαφρώς τη στάση της, καθώς ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε την Πέμπτη ότι απλώς δεν «συνιστάται» στις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι, αρνούμενος να δώσει οριστικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα τέτοιων λογαριασμών. Πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την επιβολή των κυρώσεων που αποφασίζει η Ένωση. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να κινήσουν νομικά μέτρα κατά των κυβερνήσεων που αδυνατούν να τις εφαρμόσουν.