«Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» για Άμεση Κατάπαυση του Πυρός στην Ουκρανία – Τηλεφωνική Επικοινωνία των Δύο ΥΠΑΜ

«Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» για Άμεση Κατάπαυση του Πυρός στην Ουκρανία – Τηλεφωνική Επικοινωνία των Δύο ΥΠΑΜ
energia.gr
Παρ, 13 Μαΐου 2022 - 21:06
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κάλεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά από τις 18 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εξαπολύσει νέα πυρά στη Δύση λέγοντας πως «δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε ούτε για διαπραγματεύσεις, ούτε για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η «ειδική επιχείρηση», όπως ονομάζει η Ρωσία τον πόλεμο, ελπίζει «να σταματήσει τις προσπάθειες της Δύσης να υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο, να αγνοήσει και να παραβιάσει κατάφωρα τους καταστατικούς χάρτες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της κυριαρχίας, και να αναγκάσει τη Δύση να σταματήσει να προωθεί τον μονοπολικό κόσμο όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ».

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να φύγουν όλοι οι πολίτες από τις ζώνες ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία – στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Δύση δεν θα δημιουργήσει στρατιωτικές απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας από την Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Η Ρωσία δεν θέλει καθόλου πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά είναι η Δύση που λέει ότι είναι απαραίτητο να νικήσει τη Ρωσία. Το κύριο συμπέρασμα είναι να μη βασιστούμε στα σχέδια της Δύσης για διαπραγματεύσεις», είπε ο Λαβρόφ.

«Η Δύση είναι ικανή να διαπράττει εγκλήματα κατά των ίδιων της των αρχών για να εδραιώσει την ηγεμονία, συμπεριλαμβανομένης της ανοιχτής κλοπής και ληστείας», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξη.