Eni: Θα Πληρώσει σε Ρούβλια την Gazprom «Εκτός Αν η ΕΕ την Ενημερώσει Ότι Αυτό Παραβιάζει τις Κυρώσεις»

Eni: Θα Πληρώσει σε Ρούβλια την Gazprom «Εκτός Αν η ΕΕ την Ενημερώσει Ότι Αυτό Παραβιάζει τις Κυρώσεις»
energia.gr
Παρ, 13 Μαΐου 2022 - 19:10

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού σε ρούβλια την επόμενη εβδομάδα για να πληρώσει το ρωσικό αέριο, εκτός εάν ενημερωθεί ότι αυτό θα παραβιάσει τις κυρώσεις, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση του θέματος

Η Eni, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει προθεσμία για να πληρώσει τη ρωσική κρατική Gazprom ως τις 20 Μαΐου περίπου και ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank, ανέφεραν οι πηγές.

«Η Eni χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις εξελίξεις, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες για να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά κινδυνεύει να παραβιάσει τη σύμβαση», ανέφερε μια από τις πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. 

Άλλη πηγή είπε ότι η Eni περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάρει μια απόφαση «ώστε να κάνει πλήρη απολογισμό των πραγμάτων». Σύμφωνα με το νέο ρωσικό σύστημα πληρωμών, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία θα μετατρέψει τα μετρητά σε ρούβλια, θα τοποθετήσει τα έσοδα σε άλλο λογαριασμό που ανήκει στον ξένο αγοραστή και θα μεταφέρει την πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα στη Gazprom. 

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στα τέλη Απριλίου, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου ότι πιθανόν να παραβιάσουν τις κυρώσεις εάν μετατρέψουν τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει τη στάση της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο. 

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε προχθές, Τετάρτη ότι ορισμένοι εισαγωγείς συνεργάζονται ήδη με το ρωσικό σχέδιο πληρωμών, αν και δεν τους κατονόμασε. Αφού δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για το θέμα σε επίπεδο ΕΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό αποτελεί «γκρίζα ζώνη». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Gazprom δεν προέβησαν σε άμεσο σχολιασμό του θέματος, ενώ τόσο η Eni όσο και το γραφείο του Ντράγκι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Εξάλλου, μετά τη διακοπή του εφοδιασμού προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, την Τετάρτη η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της Gazprom αφού η Ουκρανία διέκοψε μια σημαντική οδό διαμετακόμισης φυσικού αερίου. 

Η Gazprom έστειλε επιστολή σε εταιρείες εξηγώντας εν μέρει το σχέδιο για τα ρούβλια. Σύμφωνα με μια πηγή, η Eni έλαβε επιστολές που έλεγαν ότι η σύμβαση και η πληρωμή θα παραμείνουν σε ευρώ, ενώ η Gazprom θα αναλάμβανε όλους τους μετέπειτα κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής σε ρούβλια. 

Η Eni, η οποία ελέγχεται κατά 30% από το ιταλικό κράτος, έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν το 2035. Πέρυσι εισήγαγε περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, ταξίδεψε με υπουργούς της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσει εναλλακτικές ροές φυσικού αερίου για να βοηθήσει την Ιταλία και την Ευρώπη να απομακρυνθούν από το ρωσικό αέριο.