Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε μικρή άνοδο το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 18 Απριλίου και 24 Απριλίου 2022 ανήλθε στα €256,59/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση

κατά 1,21% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €363,15/MWh και στα €30,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (19/4) φτάνοντας τα €287,45/MWh.  

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, το φορτίο, το οποίο κινήθηκε πτωτικά για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, η σημαντική παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ αλλά και οι υψηλές εισαγωγικές ροές, κράτησαν τη χονδρεμπορική τιμή της Ελλάδας στα επίπεδα των €250/MWh για 3η συνεχόμενη εβδομάδα.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού κινήθηκε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από τη 1 TWh (893 GWh), καταγράφοντας χαμηλό 28 εβδομάδων. Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 78 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 916 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις περιορισμένες εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (23 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 49,5 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 41%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 347 GWh, σημειώνοντας αύξηση 2% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 28 GWh (-13% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 216 GWh καλύπτοντας το 25% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 33 GWh (χαμηλό 32 εβδομάδων) κάλυψε το 4% της ζήτησης ηλεκτρισμού.