Οι ΗΠΑ κατέστησαν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης το 2021, στέλνοντας στην ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο το 26% του συνόλου του LNG που εισάγουν, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) την Τρίτη. Σχεδόν το 70% της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης προερχόταν από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του CEDIGAZ, του Διεθνούς Κέντρου Πληροφοριών για το Φυσικό Αέριο

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ παρείχαν πάνω από το ήμισυ του συνόλου των μηνιαίων εισαγωγών LNG στην Ευρώπη. Το Κατάρ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, με μερίδιο 24% στην αγορά της ΕΕ και η Ρωσία ακολουθεί με 20%, ανέφερε η ΕΙΑ. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση LNG του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, τον Ιανουάριο  του 2022 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες αποστολές LNG στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ σε μηνιαία βάση μέχρι σήμερα. Οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ-27 και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) τον Νοέμβριο του 2021 σε 6,5 Bcf/d τον Ιανουάριο του 2022.

Η EIA απέδωσε αυτή την αύξηση στις εξαγωγές αμερικανικού LNG τόσο στις προκλήσεις του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη όσο και στις σημαντικές διαφορές τιμών μεταξύ του φυσικού αερίου που παράγεται στις ΗΠΑ και των τρεχουσών τιμών στους ευρωπαϊκούς κόμβους εμπορίου. Οι περιορισμοί εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα χαμηλά αποθέματα αποθήκευσης του περασμένου έτους συνέβαλαν επίσης στις πρόσφατες αυξήσεις των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη. 

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκεται σε συνεχή μείωση λόγω των ορίων παραγωγής στο κοίτασμα του Groningen στην Ολλανδία και της πτώσης στα ώριμα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα. Για την κάλυψη της ζήτησης, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.