Τα νοικοκυριά των ηλικιωμένων Τσέχων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης. Μέχρι και το 60% από αυτά κινδυνεύει και περίπου το 40% υποφέρει ήδη από ενεργειακή φτώχεια. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση που σχετίζεται με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει

σε αυτή την αρνητική τάση. Εκτός από την άνοδο των τιμών, ευθύνονται η κακή κατάσταση των κτιρίων και οι αναποτελεσματικές συσκευές.

«Οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν κατά δεκάδες λεπτά στη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών», προειδοποίησε ο Ντάνιελ Χούλε από την οργάνωση People in Need.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρέη, ακόμη και σε κατασχέσεις», πρόσθεσε.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει έκτακτη κρατική στήριξη για όσους οι δαπάνες θέρμανσης ξεπερνούν το 30% του καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.

Μέχρι στιγμής, περίπου 150.000 τσεχικά νοικοκυριά έχουν λάβει τη στήριξη, αλλά πρόκειται μόνο για το ένα τρίτο περίπου του συνόλου των νοικοκυριών που είναι επιλέξιμα.

Σύμφωνα με τον Χούλε, το στίγμα που συνδέεται με την υποβολή αίτησης για βοήθεια και η έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Τσέχοι πολίτες δεν λαμβάνουν τα χρήματα, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια.

Η κατάρρευση της Bohemia Energy

Έτσι, οι τσεχικές ΜΚΟ ζήτησαν ειδική εκστρατεία επικοινωνίας. Τα τσεχικά νοικοκυριά έγιναν ιδιαίτερα ευάλωτα στην ενεργειακή φτώχεια λόγω της κατάρρευσης ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα τον Οκτώβριο του 2021.

Η Bohemia Energy παρείχε ενέργεια σε περίπου 900.000 πελάτες και ανακοίνωσε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της χωρίς καμία προειδοποίηση.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην πτώχευση πολλών μικρότερων προμηθευτών ενέργειας και τα πληγέντα νοικοκυριά αναλήφθηκαν από τους λεγόμενους «προμηθευτές τελευταίας καταφυγής».

Στον κατάλογο των προμηθευτών τελευταίας καταφυγής περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Τσεχία, όπως η κρατική ČEZ. Ωστόσο, τα συμβόλαια που προσέφεραν στους πολίτες ήταν σημαντικά ακριβότερα.

Οι Τσέχοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι πληγέντες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ιδίως αυτή την άνοιξη, καθώς πολλοί θα ξεμείνουν από αποταμιεύσεις.

euractiv.gr