Χωρίς φρένο μοιάζει το ράλλυ στις τιμές ενέργειας με την χώρα να ευρίσκεται στην «κατάψυξη» για τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, θεωρώντας ότι ο μήνας που η ακρίβεια θα δείξει για τα καλά τα «δόντια» της είναι ο Φεβρουάριος λόγω και της ουκρανικής κρίσεως.

Οι τιμές πάντως σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανηφόρα. Τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή του ηλεκτρισμού στην χώρα μας από τα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε χθες τα 280 ευρώ, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το πετρέλαιο θερμάνσεως, συμφώνως προς τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών του Υπουργείου Αναπτύξεως, πλέον έχει ξεπεράσει τα 1,20 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά σε ό,τι αφορά την μέση τιμή, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οδεύει προς το 1,25 ευρώ το λίτρο με βάση την δυναμική ανόδου που επιδεικνύουν οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πραγματοποίησε την Δευτέρα μεγάλη άνοδο 20% στην Ευρώπη, υπό το φόβο πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του ψυχρού καιρού. Χθες κατεγράφη μικρή μείωσις λόγω της αυξήσεως των προμηθειών από την Ρωσία και των μετεωρολογικών προβλέψεων για ήπιες θερμοκρασίες στην περιοχή το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, η οποία εκτός των άλλων βλέπει ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη, αλλά και στον προϋπολογισμό εξ’ αιτίας του ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα νέα πακέτα στηρίξεως στο κομμάτι της ενέργειας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψις υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να καθορισθεί το πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό κόστος ενέργειας.

Στη συζήτηση με τους «θεσμούς» το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους επικεφαλής αναλυτικό κοστολόγιο με τα μέτρα επιδοτήσεως των λογαριασμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο καθώς στόχος είναι να συνεχισθούν προκειμένου να υπολογισθούν οι επιβαρύνσεις στο έλλειμμα.