Διαδικτυακή Εκδήλωση ΕΛΕΤΑΕΝ - Αιολική Ενέργεια και Κυκλική Οικονομία: Aνακύκλωση Ανεμογεννητριών

Διαδικτυακή Εκδήλωση ΕΛΕΤΑΕΝ - Αιολική Ενέργεια και Κυκλική Οικονομία: Aνακύκλωση Ανεμογεννητριών
Πεμ, 27 Ιανουαρίου 2022 - 08:21

O αιολικός κλάδος έχει δεσμευτεί στην κυκλική οικονομία στηρίζοντας, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυκλική οικονομία. Το σχέδιο εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων, στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και στην παραγωγή ενέργειας από απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών. Ήδη, τα υλικά μιας  ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται με αποτελεσματικό τρόπο κατά 85-90%. Πρόκληση αποτελούν

τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, λόγω των σύνθετων υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Στο δικτυακό τόπο του ask4wind μπορεί να αναζητηθούν παραπάνω πληροφορίες, μεταξύ των οποίων οι μέθοδοι που υπάρχουν για την ανακύκλωση των σύνθετων υλικών.

Ήδη η αιολική βιομηχανία κινείται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων πτερυγίων που θα καταστήσουν τον κλάδο πλήρως ανακυκλώσιμο με αποτελεσματικό τρόπο. Διεθνείς εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν ανακοινώσει τα ερευνητικά τους έργα και τους στόχους τους.

Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι:

- της πολιτικής,
- της βιομηχανίας
- της κοινωνίας των πολιτών.

Μεταξύ τους θα είναι κατασκευάστριες ανεμογεννητριών και πτερυγίων, εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα της ανακύκλωσης και διαχείρισης ανεμογεννητριών, αιολικές επιχειρήσεις και ΜΚΟ, προκειμένου να συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές, το σχετικό πλαίσιο που υφίσταται στην  Ευρώπη και την Ελλάδα και τη μέχρι τώρα εμπειρία στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Την ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ θα τιμήσουν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων:

- ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας
- ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου
- ο CEO της WIndEurope κ. Giles Dickson.