Μειωμένες Ροές Φυσικού Αερίου; Το Κατάρ Δεν θα Μπορέσει να Βοηθήσει την Ευρώπη

Μειωμένες Ροές Φυσικού Αερίου; Το Κατάρ Δεν θα Μπορέσει να Βοηθήσει την Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 25 Ιανουαρίου 2022 - 14:54

Το Κατάρ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής στις ρωσικές ροές, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση στο Bloomberg

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, σχετικά με τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων αποστολών στην Ευρώπη σε περίπτωση που ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διακόψει τις ροές.

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και παράγει ήδη με πλήρη δυναμικότητα. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα φορτία του αποστέλλονται στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, και δεν μπορεί να τα ακυρώσει, ανέφεραν οι πηγές. 

Το κράτος του Περσικού Κόλπου δεν θέλει να θεωρείται ότι διακυβεύει αυτές τις ασιατικές εταιρικές σχέσεις, ακόμη κι αν καρπωθεί πολιτικά οφέλη στην Ευρώπη, είπαν.

Η κρατική εταιρεία Qatar Energy πουλά λίγο LNG στην αγορά spot, το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί κυρίως στην Ευρώπη. Αλλά οι όγκοι θα ήταν πολύ μικροί για να κάνουν μεγάλη διαφορά, σημείωσαν. 

Ήδη από τον Οκτώβριο, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Al-Kaabi, είχε δηλωσει ότι η χώρα δεν ήταν σε θέση να αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο για να εκτονώσει τις τιμές τις ενέργειας, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τον περασμένο χρόνο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού.

(από naftemporiki.gr)