ΗΠΑ: Συνομιλίες με το Κατάρ- «Plan B» για το Φυσικό Αέριο σε Περίπτωση Εισβολής στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Συνομιλίες με το Κατάρ- «Plan B» για το Φυσικό Αέριο σε Περίπτωση Εισβολής στην Ουκρανία
energia.gr
Σαβ, 22 Ιανουαρίου 2022 - 12:15

Οι ΗΠΑ διεξάγουν συζητήσεις με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για να σχεδιάσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαταράξει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη, γράφουν οι Financial Times

Οι συνομιλίες με το Κατάρ και τα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου ((LNG), κατέστησαν επείγουσες ,καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αυτή την εβδομάδα, σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο. 

«Εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει, ειδικά μέσα στο χειμώνα και με πολύ χαμηλά αποθέματα ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στις αποθήκες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. 

«Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει στην αγορά, τι μπορεί να βοηθήσει. . . πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τα πράγματα , εάν και όταν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης», πρόσθεσε.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων». 

Υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Με τα αποθέματα φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, εκφράζονται φόβοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στη βιομηχανία και συνεχόμενα μπλακ άουτ, αν οι ρωσικές εξαγωγές πέσουν απότομα μετά από εισβολή. 

Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις μεταξύ εξαγωγέων LNG και Ασιάτες αγοραστές θα μπορούσαν πάντως να περιπλέξουν τις προσπάθειες εκτροπής των προμηθειών προς την Ευρώπη.

(από naftemporiki.gr)