Η αντικατάσταση μόνο των υαλοπινάκων από μόνη της δεν εξασφαλίζει επαρκή αποτελέσματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών ή των χώρων εργασίας

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια για να υποστηριχτεί το αντίθετο, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και για να είμαστε πιο κοντά της, σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να έχει αποτέλεσμα από μόνη της η αλλαγή των τζαμιών. Για τον λόγο αυτό πλέον στα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας, δεν υποστηρίζεται από μόνη της ως παρέμβαση παρά μόνο σε διατηρητέα κτίρια. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, σίγουρα δε λαμβάνει υπόψη του τη σημαντική βελτίωση της αεροστεγανότητας που επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των κουφωμάτων.

Η ΠΟΒΑΣ ως συνδικαλιστικός φορέας με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο υποστηρίζει την μία και μοναδική αλήθεια. Αντικατάσταση των κουφωμάτων. Συνεπώς πολύ απλά επειδή έχει αποδειχθεί και δε θα ανακαλύψουμε εκ’ νέου τον τροχό, δεν συνίσταται σε παλαιά πλαίσια σιδήρου ή αλουμινίου ή και ξύλινα ακόμη, μόνον η αντικατάσταση των υαλοπινάκων. Η αντίθετη άποψη είναι παραπλανητική ή τουλάχιστον αποκρύπτει την αλήθεια.

Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε την Ελληνική κοινωνία ότι ο κλάδος των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου εργάστηκε σκληρά την τελευταία δύσκολη δεκαετία. Σχεδίασε νέα αρχιτεκτονικά συστήματα πορτών και παραθύρων υψηλών απαιτήσεων και εξοικονόμησης ενέργειας. Ταυτόχρονα εκσυγχρόνισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με την συνεργασία φορέων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά έργα που αφορούσαν την επαγγελματική κατάρτιση, τη μαθητεία και τις νέες δεξιότητες που απαιτεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Σήμερα συνεχίζει πάντα να εκπαιδεύει τους επαγγελματίες κατασκευαστές, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τα μέγιστα σε ασφάλεια, αισθητική, ενεργειακή απόδοση. Ο κλάδος του αλουμινίου είναι μία Ελληνική υπόθεση από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τα τελικά προϊόντα, από την οποία η Ελληνική κοινωνία ωφελείται πολλαπλώς.