Εντός των στόχων της δείχνει ότι κινείται η Eldorado Gold αναφορικά με την παραγωγή της, σύμφωνα και με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παραγωγής χρυσού για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το σύνολο του 2021 είχαν διαμορφωθεί μεταξύ 460.000 και 480.000 ουγκιών και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα η συνολική παραγωγή δείχνει να διαμορφώνεται στις 475.912 ουγκιές

Ειδικότερα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 η συνολική παραγωγή ανήλθε στις 122.644 ουγκιές χρυσού, εκ των οποίων οι 33.136 ουγκιές από το κοίτασμα στο Kisladag, 51.354 από το Lamarque, 22.631 από το Εfemcukuru και 15.523 ουγκιές από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Για το σύνολο του 2021 η Eldorado Gold αναμένει από το Kisladag συνολική παραγωγή 174.365 ουγκιές, από το Lamarque 153.201 ουγκιές, από το Efemcukuru 92.707 ουγκιές και από την Ολυμπιάδα 55.639 ουγκιές.

Αναφορικά με την παραγωγή στην Ελλάδα η Eldorado Gold τόνισε πως το κοίτασμα της Ολυμπιάδας παρουσίασε καλές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας το ισχυρότερο τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι πρωτοβουλίες αποτελεσματικότητας που ξεκίνησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με τη θετική συμφωνία βαθμών έναντι του σχεδίου, οδήγησαν σε υψηλότερη παραγωγή του τέταρτου τριμήνου στο τέλος του έτους. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 η Ολυμπιάδα έδωσε 15.523 ουγκιές χρυσού, αρκετά υψηλότερες συγκριτικά με τις 11.408 ουγκιές χρυσού το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και τις 13.745 ουγκιές στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Βελτίωση αποδοτικότητας και παραγωγικότητας

Σύμφωνα με την εταιρεία η παραγωγή του τρίτου τριμήνου στην Ολυμπιάδα αντικατοπτρίζει ορισμένες πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν σε σχέση με τις προσπάθειες μετασχηματισμού των περιουσιακών στοιχείων της περιοχής Κασσάνδρας στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα η συνεχής προσπάθεια βελτιστοποίησης των δραστηριοτήτων που αφορά κάθε στάδιο της επιχείρησης, από την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων έως την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών συστημάτων. Στόχος, όπως τονίζει η εταιρεία, είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα με υψηλές οικονομικές επιδόσεις. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας στην Ολυμπιάδα προβλέπεται πρόσθετη επένδυση ύψους 304 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και συντήρηση του μεταλλείου. Αναβάθμιση του υπάρχοντος εργοστασίου και αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμάτων από 400.000 σε 650.000 τόνους/έτος. Επίσης σχεδιάζεται εφαρμογή νέας τεχνολογίας με χρήση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των υπόγειων στοών, μετά την εκμετάλλευση. Παράλληλα προβλέπεται μείωση αποθήκευσης τελμάτων και περιορισμός της μεταφοράς αποβλήτων, καθώς επίσης και συνεχιζόμενη αποκατάσταση παλαιών χώρων απόθεσης τελμάτων. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα, μολύβδου - αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής, βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, τα 22 έτη. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο απομάκρυνσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με στόχο την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")