«Υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη στην Bulgargaz (την Κρατική Εταιρεία Φυσικού Αερίου) και εάν έχουν γίνει καταχρήσεις, θα έρθουν στο φως». Αυτό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ την Κυριακή (16 Ιανουαρίου) στην Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας

Τις τελευταίες εβδομάδες η πίεση της κυβέρνησης για τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου αυξάνεται. Η υποψία είναι ότι η Bulgargaz μπορεί να έχει βλάψει τους Βούλγαρους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής έχουν εκφραστεί μόνο υποψίες ότι το φθηνό αέριο του Αζερμπαϊτζάν έχει εξαχθεί στη Ρουμανία και την Ιταλία και το ακριβότερο ρωσικό αέριο έχει χρησιμοποιηθεί στην εγχώρια αγορά. Από τις αρχές του έτους μαίνεται πολιτικός πόλεμος για τον κρατικό προμηθευτή φυσικού αερίου. Ξεκίνησε μετά από μια εκπληκτική αύξηση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των πωλήσεων φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη λόγω των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Bulgargaz για την εισαγωγή ρωσικού και αζερικού αερίου.

Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgargaz Νικολάι Παβλόφ έχει ήδη ειδοποιήσει την Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) για διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τη σύμβαση προμήθειας των Αζέρων. Η ιστορία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την EURACTIV Bulgaria. Το πρώην κυβερνών κόμμα GERB κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χρεοκοπήσει την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξή του στην EURACTIV Bulgaria, ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού Μάρτιν Ντιμιτρόφ (Δημοκρατική Βουλγαρία) κάλεσε τις βουλγαρικές ειδικές υπηρεσίες να διερευνήσουν γιατί η κατασκευή μιας διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα, που είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, έχει καθυστερήσει για 12 χρόνια. Η Βουλγαρία αναμένει να λάβει το 1/3 των απαιτούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού, γεγονός που θα μείωνε την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες. «Ο Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα εντός του 2022», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βουλγαρία τον Δεκέμβριο του 2021, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, γιατί το 2023 ο τερματικός σταθμός υγραερίου από την Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούμε να αγοράσουμε αέριο και υγραέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αυτής της σύνδεσης φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια τεράστια διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και μια σοβαρή ευκαιρία να αγοράσουμε υπό ευνοϊκότερες συνθήκες», εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

Ο βουλευτής προτείνει να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επισπεύσει την ολοκλήρωση του έργου, καθώς το χρηματοδοτεί εν μέρει.

(από euractiv.gr)