Οικονόμου: «Η Επιδότηση στους Λογαριασμούς Ρεύματος και Φ. Αερίου των Νοικοκυριών θα Καλύψει το 70% ή το 90% της Αύξησης»

Οικονόμου: «Η Επιδότηση στους Λογαριασμούς Ρεύματος και Φ. Αερίου των Νοικοκυριών θα Καλύψει το 70% ή το 90% της Αύξησης»
energia.gr
Σαβ, 15 Ιανουαρίου 2022 - 12:20

«Μας απασχολούν πολύ έντονα οι ανατιμήσεις, γιατί είναι κάτι που ανατρέπει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά», τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

«Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε, «δεν κρυφτήκαμε ποτέ, ούτε κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να πει κανείς ότι θα έρθει και θα καλύψει το σύνολο των ανατιμήσεων, όταν αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα μεταφορικά. Υπάρχει ένα κοκτέιλ άσχημων παραγόντων που έχει οδηγήσει σε αυτή την έκρηξη πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στο φαινόμενο των αυξήσεων στην ενέργεια δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκατσε «με σταυρωμένα χέρια να το παρακολουθούμε». Όπως επισήμανε, μόνο τον Ιανουάριο θα διαθέσει η ελληνική Πολιτεία 400 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα  νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα οικιακά τιμολόγια σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. 

«Προφανώς δεν θα απορροφήσουμε το σύνολο της αύξησης, αλλά μέχρι 400 KW, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, θα απορροφηθεί είτε το 70%, είτε το 90% της αύξησης. Το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις επίσης θα απορροφηθεί από την επιδότηση του Κράτους», όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της πολιτικής που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο και αθροίζει 1,3 δισ. ευρώ. «Προφανώς και θα επανέλθουμε όσο είναι δυναμικό το θέμα των αυξήσεων και των ανατιμήσεων για να στηρίξουμε τον κόσμο όσον αφορά την ενέργεια», κατέληξε.