Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε Γαλλία και Γερμανία πήραν ανοδική πορεία όταν η Electricite de France μείωσε την πρόβλεψη παραγωγής των πυρηνικών εργοστασίων που διαχειρίζεται. Ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μείωσε τις εκτιμήσεις του κατά 8% μετά τον εντοπισμό ελαττωμάτων σε ορισμένους αντιδραστήρες

Πρόκειται για άλλο ένα «χτύπημα» στην Ευρώπη που ήδη αντιμετωπίζει μία ιστορική ενεργειακή κρίση, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, για τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιόδου του χρόνου.

Το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου ανέβηκε κατά 22% στα 235,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το συμβόλαιο του επόμενου τριμήνου ανέβηκε κατά 23% στα 183 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το γαλλικό συμβόλαιο για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου ανέβηκε κατά 24% στα 191 ευρώ.

Τα τελευταία προβλήματα που εντοπίστηκαν στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια σημαίνουν ότι ουσιαστικά τουλάχιστον εννέα αντιδραστήρες θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας έως και τις αρχές Απριλίου, περικόπτοντας έτσι το 1/5 της συνολικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον διαχειριστή του δικτύου RTE.

(από ot.gr)