Οι πρόεδροι δύο ελβετικών πολιτικών κομμάτων ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια λαϊκή πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Συντάγματος με επίκεντρο το κλίμα. Η τροπολογία αποσκοπεί στην καθιέρωση ενός ταμείου για το κλίμα, το οποίο θα χρηματοδοτεί κυρίως δημόσια έργα,

αλλά θα μπορούσε επίσης να προσφέρει επιδοτήσεις και πιστώσεις σε ιδιωτικούς φορείς.

Τα έργα που θα χρηματοδοτούνται μέσω αυτού του ταμείου για το κλίμα θα πρέπει να υποστηρίζουν έναν από τους ακόλουθους πέντε στόχους: απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, αρνητικές εκπομπές CO2 ή βιοποικιλότητα.

Κάθε χρόνο, το ταμείο θα πρέπει να τροφοδοτείται από κεφάλαια ύψους έως και 1% του ΑΕΠ. «Είναι απολύτως δικαιολογημένο να χρηματοδοτηθεί αυτό [το ταμείο] κυρίως μέσω του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σεντρίκ Βέρμουτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wochenzeitung.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει να προέλθει από φόρους στους πλούσιους, σύμφωνα με τον Μπαλθασάρ Γκλέτλι, πρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων.

Η ανακοίνωση έρχεται μισό χρόνο αφότου ο ελβετικός λαός απέρριψε οριακά στις κάλπες έναν αυστηρότερο νόμο για το CO2.

Τα δύο κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές μέσα σε διάστημα 18 μηνών για να τεθεί σε ψηφοφορία η συνταγματική τροποποίηση. Για να περάσει επιτυχώς το δημοψήφισμα, τόσο η πλειοψηφία του λαού όσο και η πλειοψηφία των καντονίων πρέπει να συμφωνήσουν με την τροποποίηση.

euractiv.gr