Η EDF Renewables UK ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έχει δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την εταιρεία ανάπτυξης του έργου DP Energy για την παραγωγή έως και 1 γιγαβάτ (GW) αιολικής ενέργειας από πλωτούς στρόβιλους στην Κελτική Θάλασσα.  Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο, «Gwynt Glas», πιθανότατα θα εκτείνεται στα αγγλικά και ουαλικά ύδατα νότια της Ιρλανδίας. Οι εταίροι έχουν εντοπίσει μια περιοχή

ενδιαφέροντος που περιλαμβάνει περίπου 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 70 χιλιόμετρα από την ακτή, είπαν.

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Το αιολικό πάρκο θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσε με ρεύμα 927.400 σπίτια.

Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σημαντικά στις φιλοδοξίες για ισχύ 4 GW από ανεμογεννήτριες στην Κελτική Θάλασσα που ανακοινώθηκαν πέρυσι από το Crown Estate, το οποίο διαχειρίζεται τον βυθό και τη μισή ακτή γύρω από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η διαδικασία μίσθωσης θα μπορούσε να προχωρήσει σε παραχώρηση των δικαιωμάτων μέχρι το τέλος του 2023, με τα έργα να παραδίδονται από το 2030 έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ανέφερε η Crown Estate.