Η μεγάλη υποχώρηση κατά 22,66% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στον χονδρική αγορά, χθες, που έγινε δυνατή χάρη στον μεγάλο όγκο βροχοπτώσεων –όπως και στην αύξηση της παραγωγής των ανανεώσιμων έργων- που γέμισαν τους ταμιευτήρες στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και κατέστησε στιγμιαία την ελληνική αγορά στη φθηνότερη της Ευρώπης, έδωσε σήμερα τη θέση της σε μια ραγδαία και ανησυχητική άνοδο. 

Η τιμή της χονδρικής έκανε άλμα 47% σε ενδοημερήσια βάση για να φτάσει στα 328 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε το νγεγονός ότι η μέγιστη τιμή ανήλθε σε 425 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ελάχιστη στα 194 ευρώ. Και όλα τούτα με τη ζήτηση να εμφανίζεται μειωμένη κατά 6%. Δεν αποτελεί όμως ελληνική ιδιαιτερότητα τα όσα καταγράφονται στην αγορά ενέργειας. 

Στην Ευρώπη οι τιμές του ηλεκτρισμού για αύριο, Πέμπτη, προσέγγισαν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF εκτοξεύτηκε πάνω από τα 120 ευρώ. Οι τιμές του TTF παραμένουν σε ιστορικά υψηλά μετά και το χθεσινό άλμα τους στην περιοχή των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ είχε φθάσει ακόμη και στα 160 ευρώ, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια. Η στάθμη στις αποθήκες της Ευρώπης ήταν διαμορφωμένη στο 61,9% της συνολικής χωρητικότητας στις 13 του μήνα.

Πίσω στην Ελλάδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος της χονδρικής τιμής του ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας επηρρεάζει και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος της ενέργειας που θα ανέβει, σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από τα 3 -4 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Στην εξίσωση των τιμών του ηλεκτρισμού θα πρέπει κανείς να προσθέσει και το κόστος των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ ο τόνος την προσεχή εβδομάδα και ενδεχομένως και τα 110 ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τέλος, στο σημερινό μείγμα τα υδροηλεκτρικά εξακολούθησαν να κατέχουν υψηλή συμμετοχή που έφθασε στο 16,43%, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ ανήλθε στο 21,83%, του φυσικού αερίου στο 41,35%, των λιγνιτών στο 9,9% και των εισαγωγών στο 6,2%.