Το Ιράν άνοιξε τα χαρτιά του την τέταρτη ημέρα των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, που διεξάγονται στη Βιέννη με τη μεσολάβηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Αλί Μπαγκερί, η ιρανική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ευρωπαίους τις συγκεκριμένες προτάσεις της που αφορούν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης για την πορεία του πυρηνικού της προγράμματος. Η συμφωνία του 2015 υπέστη καίριο πλήγμα το 2018, όταν οι ΗΠΑ, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκαν από αυτήν και επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο Μπαγκερί επανέλαβε ότι η άμεση άρση όλων των κυρώσεων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, από την πλευρά της Τεχεράνης, ώστε να συμμορφωθεί και πάλι με τους όρους της συμφωνίας του 2015 γύρω από τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι Αμερικανοί ζητούν να διευρυνθεί η συμφωνία σε πεδία –όπως το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν– τα οποία δεν καλύπτονταν από εκείνη του 2015.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ζήτησε χθες από τους Δυτικούς να σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενος προχθεσινή έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου έως 20% σε εξελιγμένες συσκευές, στη μονάδα του Φόρντο. Την ίδια στιγμή, ο Εσμαϊλ Γαανί, επικεφαλής της επίλεκτης «Δύναμης Κουντς» των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν την παραμικρή κίνηση κατά της χώρας του γιατί «τα δόντια τους θα συνθλιβούν μέσα στο στόμα τους».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")